Cazul morţii lui Maradona ajunge în instanţă. Inculpaţii acuzaţi de omor cu posibilă premeditare

Autor: Rafael Hekman Postat la 23 iunie 2022 36 afişări

Opt membri ai personalului medical vor fi judecaţi pentru presupusă neglijenţă penală în cazul morţii legendei fotbalului argentinian Diego Maradona, potrivit unei hotărâri judecătoreşti făcute publice miercuri.

Cazul morţii lui Maradona ajunge în instanţă. Inculpaţii acuzaţi de omor cu posibilă premeditare

Nu a fost stabilită o dată pentru procesul celor opt în legătură cu moartea lui Maradona, survenită în 2020, potrivit procurorilor din cauza unor „omisiuni" ale personalului medical care l-a abandonat în voia sorţii în timpul spitalizării la domiciliu.

Cele 8 cadre medicale implicate în proces sunt neurochirurgul şi medicul de familie, Leopoldo Luciano Luque (40), psihiatrul Agustina Cosachov (36), psihologul Carlos Ángel "Charly" Díaz (30 de ani), Nancy Edith Forlini (53 de ani), coordonatorul medical Mariano Ariel Perroni (41 de ani), asistenţii medicali Ricardo Omar Almirón (39 de ani) şi Dahiana Gisela Madrid (37 de ani);şi medicul clinician Pedro Pablo Di Spagna (49 de ani).

Magistratul care judecă speţa menţionează că în cazul acestora se dezbate „absenţa oricărei acţiuni salvatoare care ar fi putut preveni decesul”.

În cazul lui Luque, magistratul l-a trimis în judecată şi pentru infracţiunea de „uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată", pentru că este acuzat că a folosit o semnătură falsă a lui Maradona pentru a solicita o fişă medicală, iar pe Cosachov pentru „fals ideologic", deoarece este acuzată că a făcut un certificat de aptitudine mentală a lui Maradona fără a merge să-l viziteze.

Astfel, judecătorul a aprobat ipoteza avansată de cei trei procurori din San Isidro care au instrumentat cazul, Patricio Ferrari, Cosme Iribarren şi Laura Capra, aprobând demararea procesului, la cererea celor trei, prezentată pe 13 aprilie anul trecut.

Echipa de procurori creată special pentru acest caz i-a acuzat pe toţi inculpaţii ca fiind coautori de "omor simplu cu posibilă premeditare", după ce a concluzionat că echipa medicală a lui Maradona a fost „deficitară", „imprudentă" şi „indiferentă", că ştia că Maradona putea să moară în starea în care se afla şi că nu au făcut nimic pentru a împiedica acest lucru.

În ciuda faptului că este vorba de o infracţiune cu o pedeapsă prevăzută între 8 şi 25 de ani de închisoare, procurorii nu au cerut niciodată arestarea, iar cei opt inculpaţi vor fi judecaţi în stare de libertate.

Maradona, o figură legendară a istoriei fotbalului mondial, a murit la vârsta de 60 de ani din cauza unui edem pulmonar şi a unei insuficienţe cardiace, la 25 noiembrie 2020, într-o casă din cartierul privat San Andrés, din Tigre, unde se afla într-o internare la domiciliu discutabilă din cauza dependenţei sale de alcool şi după ce fusese supus unei intervenţii neurochirurgicale.

Autopsia a stabilit că acesta a murit ca urmare a unui „edem pulmonar acut secundar unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate" şi a descoperit o „cardiomiopatie dilatativă" la nivelul inimii sale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
maradona,
proces,
omor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.