Brigada rusă acuzată de crime de război în Bucea a primit un titlu onorific din partea lui Putin

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 aprilie 2022 57 afişări

O brigadă acuzată de comiterea de crime de război în oraşul ucrainean Bucea a primit un titlu onorific din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Brigada rusă acuzată de crime de război în Bucea a primit un titlu onorific din partea lui Putin

Într-o scrisoare, Putin a felicitat Brigada 64 de puşcaşi motorizaţi rate din Rusia pentru "marele lor eroism şi curaj" şi a acordat unităţii titlul de "Gărzi" pentru "protejarea suveranităţii Rusiei".

"Această înaltă distincţie vă recunoaşte meritele deosebite, marele eroism şi curaj în apărarea patriei voastre şi în protejarea suveranităţii şi intereselor naţionale ale Rusiei", a spus Putin în scrisoare.

"Prin acţiunile abile şi îndrăzneţe din timpul operaţiunii militare speciale din Ucraina, personalul unităţii a devenit un model de urmat în îndeplinirea datoriei militare, curaj, devotament şi profesionalism", a continuat scrisoarea.

La începutul acestei luni, gropi comune pline cu sute de civili ucişi - pe care echipele CNN le-au vizitat - au fost descoperite în oraşele Bucea şi Borodianka, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev.

Într-o declaraţie emisă la 4 aprilie, Ministerul ucrainean al Apărării i-a numit pe militarii Brigăzii 64 criminali de război direct implicaţi în atrocităţile comise împotriva civililor din Bucea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru aceste crime şi a cerut Moscovei să înceteze să mai comită "crime de război".

Kremlinul a negat orice implicare în masacrele în masă, reiterând în acelaşi timp afirmaţiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucea sunt false.

În timpul unei vizite la Bucea şi Borodianka săptămâna trecută, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a declarat că există "motive rezonabile de a crede că sunt comise crime care ţin de jurisdicţia CPI".

Dar Khan a avertizat, de asemenea, că va fi "o provocare" să se garanteze că se va face dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-şi retrage semnătura de statutul CPI care conferă curţii jurisdicţia de a urmări în justiţie persoane pentru genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război şi crimă de agresiune.

Rusia nu îşi extrădează cetăţenii în alte ţări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
militari,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.