USA Today: Davos începe într-un moment în care lumea este în pragul unei căderi nervoase

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 21 ianuarie 2015 102 afişări

Zeci de şefi de state şi 2.500 de lideri de afaceri se reunesc de marţi seară pentru a 45-a ediţie a Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru cinci zile de seminarii şi discursuri, într-un moment în care lumea pare a fi în pragul unei căderi nervoase, relatează USA Today.

"Acest eveniment este o oportunitate extraordinară şi îşi păstrează validitatea pentru că are capacitatea să atragă persoane interesante din lumea afacerilor, a guvernelor şi a altor comunităţi, pentru conversaţii informale şi deschise", a declarat Ian Goldin, participant veteran la forumurile Davos şi director la Oxford Martin School, institut de cercetări al Oxford University.

În acest an lumea nu duce lipsă de răni care trebuie bandajate, la reuniunea de la Davos. În timp ce delegaţii se pregătesc pentru reuniunea din Alpii elveţieni, lumea pare a fi în pragul unei căderi nervoase, notează USA Today.

Islamiştii extremişti nu dau semne să încetinească ritmul actelor de barbarism, după cum arată atacurile recente din Paris şi Nigeria. Între timp au reapărut temerile legate de rezultatul alegerilor de duminică din Grecia, liberalizarea francului elveţian a luat prin surprindere o lume întreagă, iar scăderea preţurilor materiilor prime a agitat pieţele emergente.

Alte temeri sunt provocate de stagnarea creşterii economice în China, atacurile cibernetice tot mai periculoase, epidemia de Ebola din vestul Africii care a făcut peste 8.400 de victime şi criza din Ucraina. O temă permanentă este cea a schimbărilor climatice, după ce 2014 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în statisticile oficiale.

Davos este mai mult decât o reuniune bine organizată la nivel înalt, la propriu şi la figurat, la care sunt trecute în revistă toate relele din lume. Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al World Economic Forum, a arătat că tema acestui an va fi, parţial, desprea crearea condiţiilor pentru refacerea încrederii în viitorul lumii.

"Pesimismul a devenit prea mult starea de spirit a timpurilor noastre. Ar trebui să ne concentrăm în mod special pe oportunităţi, decât pe riscuri", a spus Schwab, într-o întâlnire cu presa.

Problema este dacă ceea ce se obţine la acest forum justifică costul de participare de aproximativ 40.000 de dolari.

Întrebat despre ceea ce s-a realizat după reuniunea de anul trecut, Schwab a spus că forumul este implicat în peste 40 de iniţiative care implică colaborarea cu guverne şi companii, în domenii ca finanţarea infrastructurii, protejarea mediului şi reducerea sărăciei.

Delegaţia americană va fi optimistă, încrezătoare, în condiţiile în care economia americană înregistrează rate de creştere de 5%, în timp ce Franţa, Germania, Italia şi alte economii europene sunt în stagnare, sau chiar mai rău. Pentru a combate deflaţia, Banca Centrală Europeană este pe cale să anunţe joi lansarea unui program de suplimentare a lichidităţilor.

Dintre participanţii la Davos, 27% provin din Statele Unite, câte 10% din Elveţia şi Marea Britanie, în timp ce delegaţia rusă şi cea chineză vor reprezenta câte 2% din total.

Între participanţii de marcă la reuniunea de la Davos se află cancelarul german Angela Merkel, secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele chinez Li Keqiang. Ucraina va fi reprezentată de preşedintele Petro Poroşenko şi de ministrul de Finanţe, Natalia Ann Jaresko.

Criticii forumului de la Davos menţionează întotdeauna pe marii absenţi ai evenimentului, aceştia fiind în acest an preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful BCE, Mario Draghi.

"Când l-am invitat (pe preşedintele Vladimir Putin n.r.) am spus că Davos este locul potrivit pentru a prezenta un plan cuprinzător de ieşire din situaţia actuală. Probabil nu este încă momentul potrivit, dar a trimis o delegaţie importantă", a declarat Schwab la CNBC.

Între femeile de afaceri prezente la reuniune se vor afla Sheryl Sandberg, director la Facebook, şi Marissa Mayel, şefa Yahoo.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DAVOS,
FORUM,
/actualitate/usa-today-davos-incepe-intr-un-moment-in-care-lumea-este-in-pragul-unei-caderi-nervoase-13777258
13777258
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.