BNR a decis să majoreze dobânda-cheie la 1,50%, de la minimul istoric de1,25%

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 octombrie 2021 81 afişări

BNR a decis să majoreze dobânda-cheie la 1,50%, de la minimul istoric de1,25%

Consiliul de administraţie al BNR a decis astăzi să majoreze dobânda-cheie la 1,50%, de la minimul istoric de 1,25%, decizia fiind anticipată de unii analişti în contextul creşterii inflaţiei

BNR a mai decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021.

Majoritatea analiştilor estimează că la sfârşitul anului 2021 rata anuală a inflaţiei poate urca spre 7% sau chiar peste acest nivel.

Inflaţia anuală a urcat la 5,3% în luna august, după ce energia electrică s-a scumpit cu 24,6%, gazele cu 20,5% şi combustibilii cu 14,1%, după cum a anunţat Institutul Naţional de Statistică în luna septembrie. Comparativ, în martie 2021 inflaţia anuală trecea uşor de 3%.

Unele bănci centrale, chiar din regiune, au început să înăsprească politica monetară şi să treacă la majorări de dobânzi, având în vedere creşterea preţurilor la nivel internaţional.

Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank, susţinea anterior că vede posibile creşteri consecutive ale dobânzii-cheie a BNR a câte 25 puncte de bază începand de astăzi până ajungem la o rată finală de 2,50%.

„Având în vedere ultimele evoluţii regionale (creşteri ale dobânzilor în Republica Cehă şi Ungaria), o inflaţie probabil peste 6% până la sfârşitul anului şi presiunile evidente ale cursului de schimb, credem că şansele se înclină spre o creştere a ratei de 25 pb la reuniunea de marţi. Nu anticipăm modificări ale RMO sau ale coridorului facilităţilor permanenteî, anticipează Tătaru.

Cea mai recentă decizie a boardului BNR privind dobânda a fost în ianuarie 2021, când dobânda-cheie a fost redusă surpinzător la 1,25%, aceasta fiind cea de-a patra reducere de dobândă de după declanşarea pandemiei COVID-19. Practic, de la debutul pandemiei de coronavirus banca centrală a înjumătăţit dobânda.

Economistul-şef al ING Bank susţine că nu a majorat încă prognoza de inflaţie pentru finalul anului, aşteptând datele pentru septembrie, dar devine destul de clar că întrebarea nu este dacă inflaţia va atinge 6% în acest an, ci mai degrabă dacă se va apropia de 7%.

„Chiar dacă motivele de bază nu s-au schimbat şi inflaţia este încă determinată în principal de factori care nu sunt sub controlul BNR, credem că banca centrală nu va rămâne pe margine şi va lăsa inflaţia să scadă singurăî”, este de părer economistul-şef al ING Bank.

Tătaru consideră că redresarea economică este suficient de robustă pentru a rezista la rate mai mari ale dobânzilor, fără probleme majore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
decizie,
majorare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.