Biserica ce găzduieşte oasele a 40.000 de suflete - GALERIE FOTO

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 17 septembrie 2012 44 afişări

Osuarul din Sedlec este o capelă romano catolică de mici dimensiuni, aflată în apropierea cimitirului Bisericii Tuturor Sfinţilor din Sedlec, o suburbie a oraşului cehesc Kutna Hora. Se estimează că osuarul conţine rămăşiţele a circa 40.000 de oameni, oasele fiind aranjate artistic din 1870 încoace, după primele demersuri făcute de Frantisek Rint, un sculptor al vremii, relatează Twisted Sifter. Osuarul este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Republica Cehă, având peste 200.000 de vizitatori pe an.

La Sedlec a fost fondată în 1142 o mănăstire cisterciană, una dintre principalele ocupaţii ale călugărilor fiind cultivarea pământurilor din împrejurimile aşezământului. În 1278, regele Otakar al Boemiei, l-a trimis pe Henry, stareţul din Sedlec, într-o misiune diplomatică pe Tărâmul Sfânt. Când a plecat din Ierusalim, acesta a luat un pumn de pământ de pe Golgotă şi l-a împrăştiat, la întoarcere, în cimitirul mănăstirii din Sedlec. Din această pricină, cimitirul a devenit faimos nu numai în Boemia, ciu în întreaga Europă Centrală.

Mulţi oameni înstăriţi au dorit să fie înmormântaţi aici iar spaţiul cimitirului a fost lărgit după epidemiile de ciumă din sec. 14. De exemplu, numai în 1318 au fost îngropaţi acolo 30.000 de oameni.

După 1400, unul dintre stareţii mănăstirii a ridicat Biserica Tuturor Sfinţilor în mijlocul cimitirului, în stil gotic, iar la subsol a fost cosntruit un osuar pentru rămăşiţele scoase din morminte. Aranjamentul oaselor datează din 1870 şi este opera unui sculptpr în lemn, Frantisek Rint.Între cele mai interesante dintre creaţiile sale se numără candelabrul, care cuprinde toate oasele din corpul uman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Osuarul din Sedlec,
biserica,
oase
/actualitate/biserica-ce-gazduieste-oasele-a-40-000-de-suflete-galerie-foto-10085383
10085383
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.