BILANŢUL DNA - Kovesi: Direcţia a ajuns la cel mai ridicat nivel de încredere de la înfiinţare

Autor: Otilia Ciocan Postat la 24 februarie 2015 43 afişări

DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de încredere de la înfiinţare, lucru confirmat şi prin dublarea numărului de accesări a paginii de internet, dar şi de cercetări sociologice care arată că este instituţia din sistemul judiciar cu cea mai mare încredere, a declarat procurorul şef Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus marţi, la bilanţul DNA, că în 2014, activitatea instituţia pe care o conduce s-a aflat în atenţia opiniei publice, arătând că acest interes mediatic nu poate fi oprit şi nu poate fi cenzurat.

"Interesul public faţă de activitatea DNA este foarte ridicat, ceea ce se reflectă inclusiv în dublarea numărului de accesări ale paginii de internet în raport cu anul trecut (2013, n.r.). Mult mai important decât acest indicator este faptul că încrederea publică în DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea instituţiei. Potrivit unei cercetări sociologice, DNA se bucură de o încredere de peste 55 la sută, cea mai mare încredere pentru o instituţie din sistemul judiciar", a declarat Codruţa Kovesi.

Şeful DNA a adăugat că, anul trecut, instituţia a participat la un proiect pilot privind identificarea elementelor de sustenabilitate a instituţiei, realizat prin interviuri cu persoane din sistemul judiciar, societatea civilă şi jurnalişti, iar această analiză a indicat că performanţa DNA în 2014 este considerată "consistentă şi credibilă".

"Creşterea încrederii publice în DNA se reflectă inclusiv în creşterea cu 78 la sută a numărului de sesizări pe care le primim de la cetăţeni. Din perspectiva noastră, câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că DNA a aplicat legea în mod egal. Nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate. Cetăţenii au fost încurajaţi de anchetele deschise de DNA, dar, în egală măsură, şi de practica instanţelor judecătoreşti, în special a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a mai spus Kovesi.

Ea a mai menţionat că o treime din totalul condamnaţilor pentru fapte de corupţie sunt în închisoare.

Kovesi a mai spus că un nivel ridicat de încredere înseamnă şi o responsabilitate pe măsură.

"Ştim că există un nivel uriaş de aşteptare al societăţii, dar asta ne motivează să continuăm ca şi până acum lupta la nivel înalt. Vom folosi această încredere cu bună-credinţă si determinare", a mai spus procurorul şef al DNA.

La prezentarea bilanţului DNA sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi reprezentanţi ai ambasadelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DNA,
BILANŢ,
KOVESI
/actualitate/bilantul-dna-kovesi-directia-a-ajuns-la-cel-mai-ridicat-nivel-de-incredere-de-la-infiintare-13882583
13882583
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.