Biden cere ca spitalele din Gaza să fie protejate

Autor: Laura Buciu Postat la 14 noiembrie 2023 14 afişări

Preşedintele american Joe Biden a declarat că spitalele din Fâşia Gaza trebuie protejate şi spune că a sperat la o acţiune „mai puţin intruzivă” din partea Israelului, în timp ce tancurile israeliene au avansat până la porţile principalului spital din enclava asediată, relatează Reuters.

Biden cere ca spitalele din Gaza să fie protejate

Tancurile israeliene au ocupat poziţii în faţa spitalului Al Shifa, principalul centru medical din oraşul Gaza, despre care Israelul spune că se află deasupra unor tuneluri care adăpostesc un cartier general al luptătorilor Hamas care folosesc pacienţii ca scuturi.

Hamas neagă afirmaţiile israeliene.

Israelul a lansat războiul împotriva Hamas după ce gruparea palestiniană islamistă a atacat la 7 octombrie sudul ţării. Aproximativ 1.200 de persoane au murit în acel atac, iar 240 au fost duse în Gaza ca ostatici, potrivit bilanţului Israelului.

Aripa armată a Hamas a declarat că este pregătită să elibereze până la 70 de femei şi copii reţinuţi în Gaza în schimbul unui armistiţiu de cinci zile. Autorităţile medicale din Gaza spun că peste 11.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene, dintre care aproximativ 40% sunt copii.

Aproximativ două treimi dintre locuitorii din această fâşie mediteraneană dens populată au rămas fără adăpost în urma campaniei militare a Israelului, care a ordonat evacuarea jumătăţii nordice a Fâşiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, care se afla în interiorul spitalului Al Shifa, a declarat luni că 32 de pacienţi au murit în ultimele trei zile, inclusiv trei nou-născuţi, din cauza asediului asupra spitalului din nordul Gaza şi a lipsei de energie electrică.

Armata israeliană a declarat marţi dimineaţa că a „iniţiat un efort umanitar pentru a coordona transferul de incubatoare” din Israel către Al Shifa, dar a precizat că niciunul dintre aceste dispozitive, folosite adesea pentru a menţine căldura nou-născuţilor prematuri, nu a fost primit de către instituţie.

Nu a existat nicio reacţie din partea Al Shifa sau a Hamas cu privire la acest lucru.

Cel puţin 650 de pacienţi se aflau încă în interiorul spitalului Al Shifa, disperaţi să fie evacuaţi către o altă unitate medicală.

În primele sale comentarii de la evenimentele din weekend, inclusiv decesul pacienţilor raportat la Al Shifa, Biden a declarat că spitalele trebuie protejate.

„Speranţa şi aşteptarea mea este că vor exista acţiuni mai puţin intruzive în legătură cu spitalele şi rămânem în contact cu israelienii”, a declarat luni Biden reporterilor de la Casa Albă.

„De asemenea, există un efort de a obţine această pauză pentru a se ocupa de eliberarea prizonierilor şi acest lucru este negociat, de asemenea, cu Qatarul, care este implicat", a adăugat el. „Aşa că rămân oarecum plin de speranţă, dar spitalele trebuie protejate”.

Israelul spune că Hamas foloseşte spitalele în scopuri militare, iar armata israeliană a publicat luni un videoclip şi fotografii în care apar arme pe care Hamas le-ar di depozitat în subsolul spitalului Rantissi, un spital pediatric specializat în tratarea cancerului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
biden,
gaza,
spital

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.