Belgia: începe cel mai mare proces din istoria ţării care vizează atacurile teroriste din 2016

Autor: Petru Mazilu Postat la 05 decembrie 2022 31 afişări

Zece persoane vor fi judecate în Belgia pentru uciderea a 32 de oameni în martie 2016. Atunci mai multe bombe au explodat pe aeroportul din Bruxelles şi într-un tren de metrou care trecea printr-un cartier al oraşului.

Belgia: începe cel mai mare proces din istoria ţării care vizează atacurile teroriste din 2016

Belgia lansează cel mai mare proces penal din istoria sa la şase ani şi jumătate de la atacurile teroriste de la Bruxelles.

Principalul suspect în acest proces va fi Salah Abdeslam, care a fost deja condamnat într-un proces în Franţa pentru rolul său în atacurile teroriste din Paris din 2015, soldate cu 130 de morţi. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată.

Nouă dintre inculpaţi vor fi prezenţi în instanţă. Al zecelea, Oussama Atar, este judecat în absenţă, deşi se crede că ar fi fost ucis în Siria.

Toţi cei judecaţi sunt acuzaţi că au fost implicaţi în atacuri, operând în numele Statului Islamic. Juriului i se va spune că o „celulă teroristă" cu sediul la Bruxelles plănuia de fapt să comită o serie mai ambiţioasă de atacuri la turneul Campionatului European de Fotbal din Franţa, în 2016. Se pare că teroriştii şi-au schimbat planurile după arestarea lui Abdeslam, ei hotărând să atace la Bruxelles.

Aeroportul a fost evacuat în urma atacului, iar la o oră şi un sfert după explozii, un alt dispozitiv a fost detonat în vagonul unui tren în staţia de metrou Maelbeek, nu departe de sediul Comisiei Europene.

Pe lângă cele 32 de persoane care au fost ucise în urma atacurilor, au murit şi trei atacatori. Peste 300 de persoane au fost rănite, unele grav. La începutul acestui an, o tânără din Belgia care se afla în aeroport în momentul atacului, a decis să fie eutanasiată din cauza presiunii „psihologice intolerabile".

Procesul va avea loc în clădirea fostului sediu al NATO din Bruxelles. S-au cheltuit milioane de euro pentru crearea unor facilităţi capabile să găzduiască un astfel de proces, potrivit Sky News. Începerea procesului a fost amânată în urma unor obiecţii legate de „cutia de sticlă" securizată în care vor fi ţinuţi acuzaţii.

Victimele şi familiile acestora se plâng că pregătirile au ţinut prea mult timp şi că atenţia a fost îndreptată asupra autorilor şi nu asupra victimelor.

Autorităţile belgiene au susţinut că procesul de aducere a inculpaţilor în faţa instanţei a fost extrem de complex, atât din punct de vedere juridic, cât şi logistic, şi că procedurile în astfel de cazuri pot ţine ani de zile. Procesul s-ar putea termina în 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
belgia,
proces,
atentate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.