Barack Obama, vorbind despre Bill Cosby: Naţiunile civilizate nu trebuie să tolereze violul

Autor: Florin Badescu Postat la 16 iulie 2015 149 afişări

Preşedintele Barack Obama, întrebat miercuri despre posibilitatea de a-i retrage actorului Bill Cosby cea mai înaltă distincţie civilă americană - Presidential Medal of Freedom -, a spus că nu există o lege pentru o astfel de procedură şi că ţările civilizate nu trebuie să tolereze violul.

Barack Obama a refuzat să comenteze informaţiile legate de Bill Cosby, acuzat în ultimele luni de mai multe femei care au spus că actorul american le-a violat după ce le-a drogat, informează Reuters.

"Pot să vă spun un lucru: dacă dai un drog unei femei sau unui bărbat, fără ca ea sau el să ştie acest lucru, şi apoi faci sex cu acea persoană, fără consimţământul ei, atunci este vorba de un viol", a declarat preşedintele Obama în timpul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Casa Albă.

"Nicio ţară civilizată nu trebuie să tolereze violul", a adăugat preşedintele american.

Bill Cosby, care a împlinit vârsta de 78 de ani în această săptămână, nu a fost niciodată judecat în mod oficial pentru viol, iar cele mai multe dintre acuzaţii au depăşit termenul de prescriere atât din punct de vedere penal, cât şi civil. Avocaţii săi au negat toate acuzaţiile aduse actorului.

Bill Cosby a recunoscut, într-o declaraţie acordată în instanţă, în 2005, că intrase în posesia mai multor droguri cu efecte sedative (Quaalude) cu intenţia de a le oferi unei femei, cu scopul de a întreţine apoi raporturi sexuale cu aceasta, potrivit unor documente oficiale care au fost dezvăluite săptămâna trecută.

Publicarea acelei depoziţii a avut loc după ce un număr de peste 40 de femei l-au acuzat în ultimele nouă luni pe Bill Cosby de agresiune sexuală, în urma unor incidente care au avut loc cu mai multe decenii în urmă.

Cariera actorului de culoare - devenit celebru graţie interpretării unui iubitor tată de familie, un personaj supranumit "America's Dad" (Tatăl Americii, n.r.), doctorul Cliff Huxtable din serialul de comedie de succes "Cosby Show" - a fost profund afectată de acest scandal.

NBC şi Netflix au renunţat la o serie de proiecte cu Bill Cosby după apariţia acuzaţiilor, în luna noiembrie 2014. Turneul de stand-up comedy al actorului, în cadrul căruia mai multe spectacole au fost anulate, a fost, de asemenea, afectat. Totodată, starul american s-a retras din consiliul de administraţie al Universităţii Temple.

O asociaţie americană care militează pentru prevenirea agresiunilor sexuale, denumită PAVE, a adunat până în prezent peste 10.700 de semnături în cadrul unei petiţii care solicită Casei Albe să retragă Medalia Prezidenţială a Libertăţii - cea mai înaltă distincţie civilă americană - ce a fost decernată actorului Bill Cosby în anul 2002.

"Cu tot respectul datorat Medaliei Libertăţii, pot să vă spun că nu există un precedent ce vizează revocarea medaliei. Nu avem un astfel de mecanism", a declarat preşedintele Obama în faţa reporterilor şi jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă. "Şi, aşa cum ştiţi deja foarte bine, am făcut o veritabilă politică din faptul că nu comentez anumite cazuri specifice, care ar putea să implice procese penale sau civile", a adăugat preşedintele american.

Barack Obama a lansat în 2014 campania naţională "It's On Us", organizată cu scopul de a lupta împotriva agresiunilor sexuale comise în campusurile universităţilor americane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BARACK OBAMA,
BILL COSBY,
VIOL
/actualitate/barack-obama-vorbind-despre-bill-cosby-natiunile-civilizate-nu-trebuie-sa-tolereze-violul-14599934
14599934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.