Băncile elene scad pentru a doua zi consecutiv cu 30% pe bursa de la Atena

Autor: Marius Oncu Postat la 04 august 2015 106 afişări

Acţiunile marilor bănci elene au scăzut marţi pe bursa de la Atena cu 29%, după ce luni au coborât cu 30% în contextul redeschiderii pieţei de capital elene după o pauză de cinci săptămâni, potrivit Reuters.

Indicele FTATBNK, compus din cele mai mari patru instituţii de credit, înregistra un declin de 29,2% aproape de ora 12:00, după ce luni a atins limita maximă permisă, cu o scădere de 30%.

În timp ce acţiunile băncilor au scăzut puternic, bursa per ansamblu a consemnat un declin mai temperat, de aproximativ 4%, după ce a deschis şedinţa în teritoriu pozitiv. Indicele ATG al bursei elene a închis luni în scădere cu 16,2%.

Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente şi în România. NBG deţine Banca Românească, iar Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.

Pieţele europene nu păreau afectate aproape de mijlocul şedinţei, investitorii fiind concentraţi pe starea unor economii importante ale zonei euro, precum Germania şi Franţa.

Unii investitori consideră că prăbuşirea cotaţiilor băncilor va atrage cumpărători.

"Declinul de aproape 30% din primele tranzacţii cu acţiuni ale băncilor ar trebui să atragă cumpărători mai târziu pe parcursul şedinţei şi să ajute indicele sectorului bancar să se echilibreze la un nivel mai ridicat decât cel actual", a declarat traderul şef al firmei Beta Securities, Takis Zamanis.

Tranzacţiile de pe bursa de la Atena au fost reluate luni în timp ce premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţii care vor fi ataşate unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august, când are de făcut plăţi pentru obligaţiuni deţinute de Banca Centrală Europeană.

Grecia a impus măsuri de control al capitalului pe 28 iunie şi a închis băncile şi pieţele financiare, după ce Tsipras a oprit negocierile cu creditorii pentru a organiza un referendum asupra măsurilor de austeritate cerute de aceştia.

Ulterior, premierul elen a acceptat să implementeze cererile acestora, în schimbul unui nou pachet financiar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
GRECIA,
/actualitate/bancile-elene-scad-pentru-a-doua-zi-consecutiv-cu-30-pe-bursa-de-la-atena-14663282
14663282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.