Băncile din România sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană, de trei ori mai profitabile decâtîn Franţa sau Germania

Postat la 05 februarie 2023 661 afişări

Băncile din România sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană, de trei ori mai profitabile decâtîn Franţa sau Germania

(Urmare din pagina 1)

Din perspectiva concurenţei din sistemul banacar românesc, analistul economic este de părere că acest aspect nu oferă o explicaţie privind rentabilitatea capitalului. Pe de altă parte, o explicaţie privind profitul record consemnat de sistemul bancar în 2022 este decalajul care a avut loc între creşterea dobânzilor pe piaţa financiară la credite şi creşterea dobânzilor la depozite.

„Băncile din România au avut un moment favorabil anul trecut pentru că a existat un decalaj între creşterea dobânzilor pe piaţa financiară la credite şi creşterea dobânzilor la depozite. Băncile din România au fost foarte bine capitalizate, cu bani suficienţi în rezerve încât nu trebuia să se omoare cu atragerea de noi depozite prin mărirea dobânzilor. Atunci, şi-au permis să întârzie mărirea dobânzilor, în timp ce dobânzile la credite, pe măsură ce BNR creştea dobânda de referinţă, acestea au crescut. Această diferenţă dintre momentul creşterii dobânzilor la credite şi momentul creşterii dobânzilor la depozite, care

s-a întâmplat în a doua parte a anului 2022, a favorizat băncile. S-ar putea ca în acest an fenomenul să fie invers, dar din datele pe care le ştiu, nu sunt prea multe bănci care să fie disperate după depozite şi să fie gata să acorde dobânzi foarte mari“, a mai adăugat Aurelian Dochia.

În ciuda pandemiei COVID şi a efectelor războiului de la graniţă, băncile din România au făcut profituri record în ultimii ani. La finalul lunii septembrie 2022, profitul net al sistemului bancar a fost de 7,6 mld. lei, un nivel record, în creştere cu circa 20% faţă de câştigul băncilor din perioada similară a anului 2021.

Chiar şi BNR a recunoscut că ROE băncilor din România este cea mai mare din Europa.

„Se observă că începând cu anul 2015, odată cu atenuarea costurilor riscului de credit asociate crizei financiare internaţionale din 2008, pro­fitabilitea sectorului bancar românesc a devenit con­sistentă. Consolidarea profitabilităţii începând cu anul 2015 a oferit sectorului bancar românesc resurse pentru întărirea sol­vabilităţii şi rezilienţei la şocurile potenţiale recente. Istoricul ultimelor decade evidenţiază însă o ciclicitate mai pronunţată a profitabilităţii în România comparativ cu cea din Uniunea Europeană sau zona Europei Centrale şi de Est de-a lungul ultimelor decade“, se menţionează într-o analiză realizată de Simona Ichim, Angela Pîslaru şi Claudia Voicilă, de la BNR, într-un Caiet de Studii publicat în luna august a anului 2022.

În top 30 de ţări în funcţie de nivelul ROE, România rămâne pe prima poziţie, cu un nivel al ROE cu 3,2 punte procentuale mai mare la finalul lunii septembrie 2022, până la 19,5%, faţă de perioada similară din 2021.  La o distanţă relativ mică se află Slovenia cu un nivel al rentabilităţii de 18,9%, urmată de Grecia cu 15,9%, Cehia cu 15,2%, Norvegia cu 12,3%, Bulgaria cu 12,1%, Lituania cu 11,8%, Austria cu 11,6%, Suedia cu 11,3%, Croaţia cu 11,2%, Spania cu 10,6% şi Islanda cu 10,1%, potrivit datelor publicate de European Banking Authority (EBA).

Începând cu Ungaria, nivelul ROE scade sub 10%. Astfel, doar Ungaria, Letonia, Slovacia, Estonia şi Blegia au înregistrat o rentabilitate a capitalului bancar între 9% şi 9,9%. La polul opus, ţările din clasament cu cele mai mici rentabilităţi sunt Danemarca şi Malta, care la finalul lunii septembrie 2022 aveau un ROE de -0,4%, respectiv -1,3%, urmate de Cipru cu 2,8%, Germania cu 4,7%, Luxemburg cu 6%, Franţa cu 6,2%, Polonia cu 6,8%şi Irlanda cu 6,9%.

Comparativ cu rentabilitatea capitalului băncilor din Austria, Italia şi Franţa, ţări din care provin băncile mamă ale unor bănci mari din România, nivelul ROE este mai mare în România cu 7,9 puncte procentuale, 10,6 puncte procentuale şi respectiv 13,3 puncte procentuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Banci,
sistem bancar,
profitabile,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.