Băncile au discutat cu Finanţele posibilitatea ca taxa pe active să se aplice semestrial. În forma actuală a OUG 114 taxa se aplică trimestrial

Postat la 01 martie 2019 29 afişări

Ministerul de Finanţe analizează mai multe variante de modificare a taxei pe activele băncilor, iar în cadrul discuţiei care a avut loc cu bancherii miercuri s-a discutat ca taxa să se aplice semestrial şi nu trimestrial, aşa cum prevede forma actuală a OUG 114, potrivit mai multor surse din piaţă.

Băncile au discutat cu Finanţele posibilitatea ca taxa pe active să se aplice semestrial. În forma actuală a OUG 114 taxa se aplică trimestrial

Totodată, Ministerul de Finanţe ia în calcul excluderea din baza de calcul a taxei a titlurilor de stat, a creditelor acordate prin programele guvernamentale (precum Prima casă, Start-up Nation), dar şi a creditelor pentru IMM-uri. Unele surse din piaţă estimează că aceste excluderi ar determina o reducere de peste 30% a activelor la care se aplica taxa.

 

În prezent titlurile de stat reprezintă circa 21% din activele băncilor, creditele acordate prin programele guvernamentale se apropie de 8% din active, în timp ce creditele acordate IMM-urilor pot ajunge la circa 16%, în funcţie de modul în care băncile definesc IMM-urile.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taxa,
aplicare,
active,
banci,
discutare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.