Banca Mondială a aprobat primul împrumut pentru o investiţie în Rusia de la anexarea Crimeei

Autor: Marius Oncu Postat la 04 iunie 2014 66 afişări

Banca Mondială a aprobat un împrumut destinat unei investiţii în Rusia pentru prima dată de la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, în pofida opoziţiei Canadei şi a abţinerii de la vot a Statelor Unite.

International Finance Corp, divizie a Băncii Mondiale care acordă împrumuturi sectorului privat, a avizat mai multe tranşe dintr-un împrumut de 250 de milioane de euro pe care retailerul francez Auchan intenţionează să-l folosească pentru extinderea în Rusia, Vietnam şi alte ţări cu economii emergente, potrivit Bloomberg.

Decizia implică Banca Mondială, înfiinţată după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru reconstruirea Europei, în disputa privind modul în care pot fi folosite sancţiunile economice pentru a pedepsi anexarea Crimeei de către Rusia.

"Canada a adoptat o poziţie principială votând împotrivă, pentru că nu susţinem proiecte în beneficiul Rusiei. Rusia nu trebuie să se amestece în treburile interne ale unui stat suveran", a declarat ministrul de Finanţe al Canadei, Minister Joe Oliver.

Investiţia grupului francez Auchan este prima legată de Rusia începând din luna februarie.

Poziţia Canadei ar putea avea un impact asupra împrumuturilor pe care Banca Mondială le acordă în Rusia, întrucât deciziile în cadrul instituţiei sunt luate în mod obişnuit prin consens, a declarat Domenico Lombardi, fost membru al board-ului băncii.

"Ar trebui să pună presiune pe managementul Băncii Mondiale să calibreze mai bine poziţia faţă de Rusia. Decizia arată, de asemenea, că nu există unitate între acţionarii importanţi pentru aplicarea de sancţiuni şi escaladarea presiunii asupra Rusiei într-un mod semnificativ", a spus el.

Canada, SUA şi UE au anunţat, în luna aprilie, că doresc ca Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să-şi reevalueze rolul în Rusia, cel mai mare beneficiar de împrumuturi dintre statele în care banca desfăşoară activităţi.

Auchan are peste 300.000 de angajaţi şi mai mult de 1.500 de hipermarketuri în 15 ţări. Grupul este al doilea mare retailer în Franţa şi pe locul 11 la nivel global. Auchan a intrat pe piaţa din Rusia în 2002 şi operează 78 de hipermarketuri, precum şi 122 de supermarketuri Atak.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BANCA MONDIALĂ,
RUSIA,
/actualitate/banca-mondiala-a-aprobat-primul-imprumut-pentru-o-investitie-in-rusia-de-la-anexarea-crimeei-12694410
12694410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.