Austria refuză extrădarea în Statele Unite a oligarhului ucrainean Dmitro Firtaş

Autor: Gaidau Ion Postat la 01 mai 2015 74 afişări

Autorităţile austriece au refuzat joi să dea curs cererii americane de extrădare a oligarhului ucrainean Dmitro Firtaş, reţinut în martie 2014 în Austria şi acuzat de dare de mită în Statele Unite, relatează Tass în pagina electronică.

"Cererea de extrădare transmisă de autorităţile americane nu este acceptată", a anunţat judecătorul Christoph Bauer.

Respingerea cererii americane "se bazează pe motive obiective", a explicat judecătorul austriac, negând posibile motive politice.

În plus, Dmitro Firtaş va putea părăsi teritoriul Austriei.

"El poate părăsi Austria, dar cu o condiţie, şi anume să rămână în câmpul vizual al autorităţilor austriece", a spus judecătorul.

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş, în vârstă de 49 de ani, un apropiat al clanului preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici, a fost arestat în martie 2014, la Viena, fiind suspectat de corupţie şi formarea unei organizaţii criminale.

El a fost eliberat de autorităţile austriece după ce a achitat o cauţiune de 125 de milioane de euro.

Departamentul american al Justiţiei îl acuză că a mediat dare de mită către oficiali indieni în schimbul obţinerii unor licenţe miniere pentru compania sa din provincia indiană Andhra Pradesh - Group DF.

Însă Firtaş susţine că este "victima" conflictului dintre Statele Unite şi Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa a fost ilegală şi că americanii au fost dezinformaţi de inamici de-ai săi din Ucraina.

Controversatul oligarh a făcut avere exploatând instabilitatea şi haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acţionând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, el este unul dintre cei mai importanţi actori din Europa Centrală şi de Est în industriile chimică şi energetică, deţinând instalaţii în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveţia, Ungaria, Austria şi Estonia.

Potrivit revistei Forbes Ukraine, Dmitro Firtaş este al 14-lea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 673 de milioane de dolari (aproape 500 de milioane de euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AUSTRIA,
SUA,
PROCES
/actualitate/austria-refuza-extradarea-in-statele-unite-a-oligarhului-ucrainean-dmitro-firtas-14190093
14190093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.