Asociaţie: Serviciile telecom, grav afectate de noile prevederi din domeniul Energiei

Autor: Andreea Tobias Postat la 02 septembrie 2022 42 afişări

Serviciile telecom vor fi grav afectate de noile prevederi din domeniul Energiei, susţine Asociaţia Operatorilor Mobili din România: „creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii şi asupra societăţii”.

Asociaţie: Serviciile telecom, grav afectate de noile prevederi din domeniul Energiei

Modificările din domeniul Energiei aduse de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 119/2022 produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicaţii şi afectează grav planurile investiţionale în domeniu, arată Asociaţia Operatorilor Mobili din România într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Prin OUG promovată de Guvern în şedinţa din 1 septembrie 2022, „fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparenţă decizională, Executivul înlătură de la o zi la altă, cu şapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a preţului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicaţii electronice şi-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023. Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiţii şi de cost realizate de operatorii de comunicaţii electronice pentru infrastructură specifică. Operarea reţelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent şi semnificativ de electricitate”.

Având în vedere şi contextul anuntatei licitaţii de spectru 5G, care implică investiţii substanţiale din partea operatorilor telecom, precum şi faptul că serviciile de telefonie şi internet sunt esenţiale şi se regăsesc în toate aspectele activităţilor economice, sociale şi educaţionale din România, adoptarea acestei Ordonanţe de urgenţă „creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii şi asupra societăţii în ansamblul sau şi pune în pericol eforturile de digitalizare ale României”.

„Menţionăm că România beneficiază de cele mai mici preţuri la telefonie şi internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franţa, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calităţii serviciilor din celelalte ţări europene. Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei şi Societăţii Digitale (DEŞI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel că şi în 2021), iar măsurile adoptate fac şi mai dificilă recuperarea decalajului digital existent faţă de celelalte state europene”, transmite Asociaţia Operatorilor Mobili din România.

În acelaşi timp, asociaţia cere autorităţilor să analizeze conformitatea şi efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurenţă şi ajutor de stat în condiţiile în care sectorul de telecomunicaţii, sector de importantă strategică al României, susţine spectrul complet al activităţilor economico-sociale ale României.

„Dat fiind faptul că efectele prevederilor OUG pe termen scurt, mediu şi lung sunt majore, considerăm că în vederea evitării acestora, este necesară includerea de urgenţă a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”, adaugă asociaţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
prevederi,
energie,
telecom

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.