ANPC descoperă pe piaţă oţet falsificat, 11.500 de litri au fost opriţi de la comercializare

Autor: Dorin Oancea Postat la 13 octombrie 2021 40 afişări

ANPC descoperă pe piaţă oţet falsificat, 11.500 de litri au fost opriţi de la comercializare

Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov au efectuat controale în magazine ale retailerilor Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora, pentru verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oţetului existent pe piaţă. 

Controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum şi ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la comercializare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie prima preponderent diferita de cea declarata în denumirea produsului.

Ca atare, echipele CRPC Bucureşti-Ilfov au verificat existenta la comercializare a loturilor din sortimentele de otet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme şi a oprit de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oţet. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei, s-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori şi s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oţet falsificat,
controale,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.