Angajaţii ASF nu vor solicita sau accepta cadouri, favoruri sau invitaţii care să-i influenţeze

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 23 iunie 2014 27 afişări

Consiliul ASF a aprobat Codul de Etică şi Integritate al personalului, care defineşte conflictele de interese, realţiile de rudenie din cadrul instituţiei şi regimul cadourilor, angajaţii fiind obligaţi să declare orice servicii, favoruri, invitaţii sau avantaje care depăşesc valoare de 100 lei.

Conform Codului de Etică şi Integritate, aprobat săptămâna trecută, conflictul de interese reprezintă situaţia în care salariaţii ASF şi membrii Consiliului, în exercitarea mandatului sau a atribuţiilor de serviciu, au îndeplinit un act sau au participat la luarea unei decizii prin care au obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru ei, pentru soţii/soţiile lor, pentru o rudă sau pentru un afin până la gradul II inclusiv, se arată într-un comunicat al instituţiei remis MEDIAFAX.

"În acest sens, salariaţii ASF şi membrii Consiliului: vor evita situaţiile care implică un conflict sau apariţia unui conflict între interesul personal al acestora (inclusiv al membrilor de familie până la gradul al II-lea inclusiv) şi cel al ASF, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu; vor recunoaşte şi vor evita acele situaţii în care interesul personal, financiar sau relaţiile acestora le pot influenţa sau par a le influenţa decizia privind problemele care afectează ASF; vor desfăşura activitatea într-un mod prin care să evite chiar şi simpla aparenţă a unui astfel de conflict; în cazul apariţiei unui conflict de interese vor aduce la cunoştinţa şefului ierarhic direct sau Serviciului de Conformitate şi vor lua în considerare punctele de vedere ale acestora. Dacă este cazul, salariatul ASF sau membrul Consiliului aflat în această situaţie poate refuza în mod justificat realizarea sarcinii care generează conflictul sau care poate duce la apariţia lui", se arată în comunicatul ASF.

În ceea ce priveşte relaţiile de rudenie, Codul stabileşte că salariaţii ASF şi membrii Consiliului nu vor putea deţine o funcţie în care unul dintre aceştia are posibilitatea să controleze (direct sau indirect), să verifice, să proceseze, să aprobe sau să analizeze în vreun fel documente (indiferent de suportul sau formatul în care acestea se găsesc) care decurg din activitatea soţului/soţiei, altei rude sau unui afin de gradul al II-lea inclusiv.

"Pentru a elimina favoritismele şi unele situaţii stânjenitoare pentru salariaţii ASF şi pentru membrii Consiliului, nu vor fi angajate în cadrul Autorităţii persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin de până la gradul al II-lea cu persoane din cadrul ASF", se menţionează în comunicat.

Salariaţii ASF şi membrii Consiliului vor declara dacă se află în relaţii de rudenie sau afinitate de până la gradul al II-lea sau dacă există situaţia ca soţul/soţia să fie salariaţi ai ASF sau să îşi desfăşoare activitatea în forurile tutelare ale ASF.

Codul mai stipulează că salariaţii ASF şi membrii Consiliului nu vor solicita sau accepta cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice fel de privilegii care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii, ceea ce ar putea crea avantaje acestora sau persoanelor cu care aceştia sunt în raporturi oficiale.

În cazul în care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, membrilor Consiliului sau salariaţilor ASF li se oferă cadouri, precum şi orice alte servicii, favoruri, invitaţii sau avantaje, asimilate cadourilor, a căror valoare depăşeşte echivalentul a 100 de lei, aceştia au obligaţia să le declare în termen de 30 de zile de la primire.

"Este un pas important în construcţia noastră instituţională. Valorile etice şi morale, într-o lume modernă şi mai ales în industriile financiare, constituie baza pe care se aşează pregătirea profesională. Competenţa şi autoritatea se impun prin valori, comportamente şi profesionalism. Vrem să dăm un exemplu şi pentru pieţele financiare reglementate care trebuie să împărtăşească aceleaşi principii", a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASF,
COD DE ETICĂ,
ANGAJAŢI

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/angajatii-asf-nu-vor-solicita-sau-accepta-cadouri-favoruri-sau-invitatii-care-sa-i-influenteze-12817148
12817148
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.