ANALIZĂ De ce se fereşte Iohannis de cuvântul "graţiere" şi ce efecte va avea referendumul

Postat la 24 ianuarie 2017 199 afişări

Preşedintele poate, conform unei decizii a CCR, să stabilească temele pe care se poate organiza un referendum, însă prevederea vine în contradicţie cu textul Constituţiei, care arată că nu pot fi organizate referendumuri pe teme cum sunt graţierea sau amnistia.

ANALIZĂ De ce se fereşte Iohannis de cuvântul "graţiere" şi ce efecte va avea referendumul

Şeful statului a declarat marţi, în drum spre Strasbourg, că la referendumul pe care l-a anuţat nu va folosi cuvântul graţiere, deoarece Constituţia nu lasă organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. În schimb, întrebarea poate fi legată de anticorupţie şi integritate.

Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ''continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice". Scrisoarea a fost trimisă Parlamentului la câteva ore distanţă după anunţul făcut de şeful statului că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea.

''Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu'', a spus Iohannis, luni seara.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.