ANAF va verifica periodic contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA consideraţi cu risc crescut

Autor: Emil Popescu Postat la 05 decembrie 2014 150 afişări

ANAF va verifica îndeplinirea criteriilor de înregistrare pentru toate persoanele impozabile care cer reînregistrarea în scopuri de TVA, după anularea înscrierii, nu doar pentru anumiţi contribuabili, ca în prezent, şi va evalua periodic categorii de persoane impozabile considerate cu risc crescut.

Modificările sunt incluse într-un proiect de modificare a Codului Fiscal şi urmăresc combaterea evaziunii fiscale.

"Toate persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA de către organele fiscale şi care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA vor fi supuse verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice", arată Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat.

În prezent, doar contribuabilii nou înfiinţaţi şi cei care se înregistrează prin opţiune ca plătitori de TVA, ulterior înregistrării fiscale, sunt supuşi verificării criteriilor de înregistrare.

"Totodată, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodică a unor categorii de persoane impozabile deja înregistrate în scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: în cazul persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA prin depăşire de plafon; de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social;

de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor", menţionează instituţia.

Prin aplicarea acestor măsuri MFP urmăreşte să elimine avantajul concurenţial neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, şi, totodată, îmbunătăţirea colectării TVA.

Aportul TVA la buget a fost puternic afectat de evaziunea fiscală, prin implicarea unui număr semnificativ de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, arată sursa citată.

De asemenea, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal vor fi introduse în legislaţia naţională prevederi din normele comunitare, în cazul aplicării regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate către persoane neimpozabile începând cu data de 1 ianuarie 2015.

"În cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru UE va putea reţine la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecărui stat membru de consum", se menţionează în comunicat.

Totodată, proiectul de act normativ menţine prevederile în vigoare cu privire la taxarea inversă pentru comercianţii de energie electrică, însă introduce prevederi cu privire la declaraţiile pe propria răspundere pe care trebuie să le depună această categorie de comercianţi.

Prin proiectul de OUG vor fi corelate reglementări din Codul fiscal cu cele cuprinse în actele normative de modificare şi completare a Legii contabilităţii referitoare la obligaţiile privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, mai arată Finanţele.

Proiectul de act normativ amână pentru 31 decembrie 2015 aplicarea schimbărilor priivind sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier şi introduce stabilirea accizelor în lei, din 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVA,
COD FISCAL,
/actualitate/anaf-va-verifica-periodic-contribuabilii-inregistrati-in-scopuri-de-tva-considerati-cu-risc-crescut-13702771
13702771
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.