Isarescu: imprumutati-va in lei

Postat la 23 noiembrie 2007 1 afişăre

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va interveni pe piata valutara, daca va considera necesar, fara aviz sau explicatii, la fel cum s-a intamplat in lunile din vara acestui an, a declarat, vineri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. "In felul acesta am procedat si in lunile de vara si vom proceda si in perioada urmatoare pentru ca BNR a reiterat in repetate randuri ca acesta a fost angajamentul, sa avem o flotare controlata", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a reafirmat la un seminar economic organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank Romania ca, in cazul flotarii controlate, bancile centrale nu sunt obligate sa infirme sau sa confirme vreo operatiune, putand chiar sa nu furnizeze aceste date nici dupa o perioada mai lunga de timp. El a aratat ca cel mai probabil banca centrala va alege ca, dupa o anumita perioada, sa publice in rapoartele trimestriale asupra inflatiei un scurt paragraf cu interventiile facute cu mai mult timp in urma.

Isarescu a sfatuit din nou populatia sa isi pastreze economiile si sa imprumute in lei, avand in vedere ca si in perioada urmatoare vor exista variatii de curs greu predictibile si trrebuie sa fie constienti de riscul valutar. Guvernatorul a tinut sa precizeze ca au avut loc discutii la nivelul Consiliului de Administratie al bancii centrale privind schimbarea regimului de flotare, dar numai in sensul liberalizarii totale.

BNR a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,6221 lei/euro, reprezentand cel mai inalt nivel din ultimele 19 luni si o crestere de 16,4% fata de minimul acestui an. Unii dealeri sunt de parere ca BNR a intervenit chiar vineri in piata, dupa ce cursul de schimb a coborat catre 3,6 lei/euro, la jumatatea zilei, fata de un nivel de 3,69 lei/euro la inceputul sedintei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
isarescu,
curs valutar,
macroeconomie
/actualitate/afaceri/isarescu-imprumutati-va-in-lei-1059095
1059095
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.