A fost stabilit costul standard per copil în creşă. Cum vor funcţiona creşele în România

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 august 2021 71 afişări

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că autorităţile locale pot prelua creşele pentru a le integra în subordinea grădiniţelor, iar acolo unde nu există solicitare în acest sens, Ministerul Educaţiei va asigura cheltuielile salariale pentru componenta educaţională.

A fost stabilit costul standard per copil în creşă. Cum vor funcţiona creşele în România

„Tot în primă lectură un alt proiect de OUG care prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie. Este vorba de cele 387 de creşe care funcţionează în prezent care vor fi preluate în sistemul de educaţie în felul următor: acolo unde autorităţile locale iniţiază solicitări de preluare inclusiv a personalului în sistemul de educaţie, aceste creşe vor funcţiona pe lângă grădiniţe, sub personalitatea juridică a grădiniţelor, având în vedere nevoia de integrare a conceptului educaţiei timpurii. Integrare este şi grădiniţa”, afirmă Sorin Cîmpeanu.

El spune că acolo unde autorităţile locale nu iniţiază demersuri pentru preluarea totală în sistemul de educaţie, Ministerul Educaţiei va asigura cheltuielile salariale pentru componenta educaţională.

„Cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei asumă preluarea resursei umane – e vorba de educatori puericultori – inclusiv din perspectiva cheltuielilor salariale. Această OUG vine în corelare cu proiectul HG adoptat azi cu privire la costul standard per copil în creşă. Este o cerinţă de mulţi ani a întregii societăţi de ddefinire a acestui cost standard per copil în creşă. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei per copil pentru cheltuieli salariale, la care se adaugă şi o componentă de 585 de lei pentru cheltuieli materiale. Aş vrea să comparăm acest nivel cu 7.431 de lei costul standard per copil în grădiniţă. Este puţin mai mult de dublu, pentru că este vorba, în primul rând, de grupe mai mici, la jumătate faţă de grupele din grădiniţe şi este vorba de cerinţe speciale de îngrijire în acest domeniu ante-preşcolar, copii în creşă. Vom vedea prin consultare cu personalul medical autorizat. Din primele consultări a reieşit că în creşe vor putea merge copii de la 0 la 3 ani, dar 0 ani înţelegând vârsta de 11 luni, vârstă până la care este recomandat ca aceşti copii să stea pe lângă mame, împreună cu ele”, conchide ministrul Educaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîmpeanu,
creşe,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.