2022 a fost anul scumpirilor în imobiliare. Ce urmează?

Autor: Ioana Matei Postat la 12 ianuarie 2023 139 afişări

2022 a fost anul scumpirilor în imobiliare. Ce urmează?

Conform celui mai recent sondaj desfăşurat în rândul utilizatorilor OLX şi Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri, anul 2022 a fost perceput ca un an al scumpirilor. Întrebaţi ce dificultăţi imobiliare au întâlnit în anul 2022, 53% dintre respondenţi au menţionat în primul rând creşterile de preţ apărute în cazul locuinţelor, ratelor dobânzilor şi utilităţilor, iar 21% au afirmat că valoarea avansului necesar achiziţiei a depăşit bugetul pe care-l aveau disponibil.

Pentru 47% dintre respondenţii care au cumpărat o proprietate în 2022, procesul de la începerea căutarii până la finalizarea achiziţiei a durat sub 3 luni, în timp ce pentru 23% dintre respondenţi a durat între 3-6 luni, pentru 12% între 6 şi 12 luni, iar 18% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a căuta şi finaliza achiziţia unei locuinţe. Întrebaţi cât de uşor se aşteptau să fie întregul proces de căutare şi achiziţionare, cei mai mulţi dintre români au răspuns că se aşteptau la un nivel mediu de dificultate (40%), urmat de unul uşor (29%). Pentru 46% dintre aceştia, procesul a decurs aşa cum se aşteptau, în timp ce 29% au afirmat că a fost mai uşor sau mult mai uşor decât credeau. Cu toate acestea, 25% dintre respondenţi sunt de părere că procesul de căutare şi achiziţionare a unei locuinţe a fost mai greu şi mult mai greu decât îşi imaginau. 

42% dintre cei care au achiziţionat o proprietate au afirmat că au avut şi momente în care au întrerupt căutarea locuinţei dorite. Principalul motiv amintit a fost faptul că proprietăţile de interes pentru ei la momentul respectiv le depăşeau bugetul (37%), urmat de un procent de 26% de respondenţi care au urmărit contextul economic (inflaţie şi rate). În acelaşi timp, 56% dintre respondenţi au întrerupt căutările şi pentru a aştepta să vadă cum evoluează alţi factori relevanţi, precum contextul geopolitic sau preţul locuinţelor. În ceea ce priveşte compromisurile făcute, 32% au afirmat că au fost nevoiţi să suplimenteze bugetul, iar 22% că au schimbat zona de căutare. Cu toate acestea, alţi 32% dintre cei care au cumpărat afirmă că nu au fost nevoiţi să facă niciun compromis în alegerea locuinţei.

42% dintre vânzătorii de proprietăţi din 2022 au oferit reduceri de preţ, unii chiar şi de peste 10%

23% dintre vânzătorii imobiliari au dezvăluit că în 2022 şi-au vândut proprietăţile chiar la preţul cerut, în timp ce 21% au oferit o reducere de 1-3%, iar 21% dintre ei au oferit discounturi de peste 10% din preţul cerut iniţial. Totuşi, au existat şi români care şi-au vândut proprietăţile la un preţ mai ridicat decât solicitaseră iniţial, respectiv un procent de 5% dintre respondenţii studiului. Pentru vânzători, procesul până la găsirea cumpărătorului a durat mai degrabă sub 3 luni (50%) sau între 3 şi 6 luni (27%). Dar au existat şi vânzători (16%) care au fost nevoiţi să aştepte mai mult de un an găsirea cumpărătorilor, întrucât aceasta a fost cea mai dificilă etapă din proces. 52% dintre proprietarii care şi-au vândut imobilele în 2022 declară că nu au colaborat cu niciun agent, iar 23% au colaborat cu un singur agent imobiliar, în timp ce 25% au colaborat cu mai mulţi agenţi. La capitolul aşteptărilor, 37% dintre vânzători au afirmat că procesul de vânzare a decurs aşa cum îşi imaginau încă de la început, în timp ce alţi 30% au perceput acest proces ca fiind mult mai uşor decât se aşteptau. A existat totuşi şi un procent de 9% care a resimţit întregul proces mult mai greu decât părea.

Pentru aproape 60% dintre proprietari cel mai dificil a fost să găsească chiriaşi serioşi

Timpul de găsire a chiriaşilor pentru proprietăţile avute a variat. 30% dintre proprietari şi-au găsit chiriaşi între una şi două săptămâni, 17% în maximum o lună, 22% au găsit chiriaşi după căutări care au durat între una şi trei luni, alţi 22% au găsit chiriaşi după trei luni, iar 9% au găsit într-o săptămână. Proprietarii se aşteptau ca procesul să aibă o dificultate medie şi în mare măsură aşteptările le-au fost confirmate. 59% au afirmat că găsirea unui chiriaş serios a reprezentat cea mai dificilă parte, urmată de negocierea preţului (27%).

Când vine vorba despre partea administrativă, 9% declară că nu au încheiat un contract cu chiriaşul, 74% au declarat că au contract şi că este şi înregistrat, iar alţi 9% au specificat că au contract, dar nu e înregistrat. La capitolul preţurilor, 48% dintre proprietari au dezvăluit că au primit chiar preţul cerut pe chirie, iar 17% au negociat între 1% şi 5% din preţul iniţial, conform sondajului.

Negăsirea proprietăţii potrivite, motivul principal invocat de cei care au avut intenţii de cumpărare care nu        s-au concretizat 

Conform sondajului, 77% dintre respondenţii care NU au finalizat acţiuni imobiliare anul trecut au declarat că iniţial şi-ar fi dorit să cumpere proprietăţi (57%), să vândă (11%), să închirieze proprietăţi în calitate de chiriaşi (6%) sau să închirieze în calitate de proprietari (2%), însă intenţiile lor nu s-au concretizat din cauza unor factori diverşi. Fie nu au găsit proprietatea pe care şi-o doreau (41%), nu au găsit cumpărătorul/chiriaşul potrivit (17%) sau li s-au schimbat circumstanţele personale (25%), fie intenţia nu a mai avut sens pentru ei din punct de vedere financiar (8%), ori au avut alte motive (25%). Sondajul a fost realizat de Storia.ro  – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii corecte, în cunoştinţă de cauză. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.