18 ani de închisoare pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care preşedintele Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Postat la 22 septembrie 2020 187 afişări

18 ani de închisoare pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care preşedintele Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Un miliardar chinez care a criticat modul în care preşedintele Xi Jinping a tratat pandemia de coronavirus a fost condamnat la 18 ani pentru acuzaţii de corupţie, a declarat marţi un tribunal.

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalţi oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracţiuni legate de corupţie.

Marţi, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren pentru mai multe acuzaţii, incluzând delapidarea a aproximativ 16,3 milioane de dolari (110,6 milioane de yuani) din fonduri publice, acceptarea de mită şi abuz de putere care a cauzat pierderi în valoare totală de 17,2 milioane de dolari (116,7 milioane de yuani) pentru stat, relatează CNN.

Judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare şi au aplicat o amendă de 620.000 de dolari (4,2 milioane de yuani). Curtea a spus că „a mărturisit în mod voluntar toate crimele sale”.

Sistemul judiciar din China are o rată de condamnări de aproximativ 99%, potrivit observatorilor, iar acuzaţiile de corupţie sunt adesea folosite pentru a viza persoanele din interiorul Partidului Comunist care se rup de ideologia conducerii.

Condamnarea şi sentinţa grea a lui Ren sunt concepute pentru a trimite un mesaj altor membri ai elitei chineze că orice critică publică sau sfidare a lui Xi nu va fi tolerată, potrivit observatorilor.

În eseul publicat în martie, Ren a criticat represiunii partidului asupra libertăţii presei şi intoleranţa disidenţei. În timp ce eseul nu îl menţiona pe Xi pe nume, el se referea în mod oblic la liderul superior al ţării drept un „clovn” înfometat de putere.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chinezi,
critici,
miliardar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.