​În 13 judeţe din România sunt mai puţin de 10 noi cazuri de coronavirus într-o săptămână. Cine explică situaţia cât timp instituţiile statului nu răspund la întrebarea privind numărul de teste pe judeţe?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 10 aprilie 2020 1218 afişări

​În 13 judeţe din România sunt mai puţin de 10 noi cazuri de coronavirus într-o săptămână. Cine explică situaţia cât timp instituţiile statului nu răspund la întrebarea privind numărul de teste pe judeţe?

În timp ce zone ca Suceava, Ţăndărei (Ialomiţa), Deva sunt copleşite de numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, în 13 judeţe din ţară numărul de noi cazuri nu a trecut de zece pacienţi într-o săptămână (3 aprilie - 10 aprilie).

Judeţele din Oltenia - Gorj, Olt şi Vâlcea, au doar 2 sau 3 noi cazuri de îmbolnăvire într-o săptămână, reiese din calculele ZF pe baza datelor raportate de autorităţi pentru zilele de vineri 3, respectiv 10 aprilie. Poate fi redeschisă economia în aceste judeţe? Sau numărul mic de cazuri este de fapt imaginea lipsei testării în aceste judeţe?

Niciuna dintre instituţiile statului care se ocupă cu raportarea cazurilor - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu a răspuns la solicitarea ZF trimisă în urmă cu o săptămână privind numărul de teste pe judeţe.

În Olt, la Slatina, Pirelli, cel mai mare angajator din judeţ, cu peste 4.000 de angajaţi, are activitatea fabricii oprită. În acelaşi timp însă, judeţul are raportate doar 11 cazuri de îmbolnăvire, cu trei cazuri noi într-o săptămână. Care este realitatea din spatele acestor cifre?

Şi Constanţa, un pol important al economiei, are doar 7 cazuri noi raportate într-o săptămână.

În timp ce autorităţile nu oferă datele pentru a vedea care este, de fapt, situaţia în ţară la nivelul fiecărui judeţ, ieri, 9 aprilie, pe aeroportul din Cluj au ajuns 2.000 de muncitori români în acelaşi timp, doar la o strigare a firmelor de recrutare de forţă de muncă pentru Germania. La aproape o lună de la instituirea stării de urgenţă sunt deja un milion de şomeri şi 200.000 de contracte de muncă încetate.

Variaţii de la zi la zi la numărul de cazuri noi

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 5.467 de persoane, cu 257 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, informează Grupul de comunicare strategică.

Dacă ieri erau înregistraţi 441 de noi pacienţi în 24 de ore, astăzi numărul de noi cazuri a scăzut aproape la jumătate, cazurile raportate de la zi la zi având o variaţie puternică de la zi la zi.

Cele mai afectate zone sunt Suceava, care a trecut de 1.500 de cazuri, urmată de Bucureşti, cu 688 de cazuri confirmate. În total, 14 judeţe au peste 100 de cazuri de confirmări cu coronavirus, iar 700 de medici au noul virus, din cele mai recente date de la autorităţi.

Presa întreabă, autorităţile nu răspund

De la Ministerul Sănătăţii la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la Grupul de comunicare strategică înapoi la Ministerul Sănătăţii, acesta a fost parcursul unei întrebări simple adresată de ZF autorităţilor: care e numărul de testări pe judeţ?

„Nu noi comunicăm, ci Grupul de comunicare”, „Ministerul Sănătăţii are aceste date”, „solicitarea a fost transmisă mai departe” au fost singurele răspunsuri primite în trei zile de la trimiterea întrebării.

Nici din sistemul privat nu vine mai multă comunicare, primii doi jucători - MedLife şi Regina Maria, întrebaţi de ZF, nu au oferit datele defalcate pe laboratoarele care prelucrează teste pentru stat. Dacă reţeaua Regina Maria a transmis că „nu simţim că ţine de noi să dăm această defalcare a testelor”, aruncând responsabilitatea unui răspuns pe Grupul de comunicare strategică sau alte instituţii publice, MedLife nu a transmis niciun răspuns până la transmiterea acestei ştiri.

De ce este important numărul de testări pe judeţ?

Autorităţile dau numărul de pacienţi infectaţi la nivelul fiecărui judeţ, iar diferenţele sunt majore de la un caz la altul.

Până acum, două localităţi sunt în carantină - Suceava şi Ţăndărei (Ialomiţa), iar 700 de cadre medicale din toată ţara sunt confirmate cu virusul, aproape 15% din totalul celor infectaţi, potrivit calculelor ZF.

În aceste condiţii, cu zone care sunt adevărate focare de infecţie, autorităţile nu pot oferi cifre legate de numărul de testări din fiecare judeţ.

Ziarul Financiar a solicitat în urmă cu două săptămâni şi lista spitalelor judeţene, unităţile din prima linie de luptă cu noul virus, care au aparate de testare. În lipsa unui răspuns, a contact 21 de spitale judeţene, dintre care doar două aveau astfel de echipamente, din datele primite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cazuri,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.