Sfatul de business al săptămânii: Dragoş Sîrbu, CEO Flanco Retail: ”Indiferent de cât de bine arată prezentul, trebuie să fii pregătit oricând pentru ce îţi poate rezerva viitorul“

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 mai 2018 462 afişări

Reţeaua pe care o conduce, cu 125 de unităţi la finalul anului 2017, a înregistrat o cifră de afaceri de 938 de milioane de lei, un profit net de 5,5 milioane de lei (respectiv o marjă de profit de 0,7%), în timp ce numărul angajaţilor a ajuns la 1.500.

Sfatul de business al săptămânii: Dragoş Sîrbu, CEO Flanco Retail: ”Indiferent de cât de bine arată prezentul, trebuie să fii pregătit oricând pentru ce îţi poate rezerva viitorul“

Strategia pe care s-au concentrat anul trecut a implicat o analiză a unităţilor mai puţin rentabile din cadrul reţelei şi pentru care situaţia nu ar fi avut cum să înregistreze o altfel de evoluţie într-un orizont de timp de 2-3 ani, potrivit lui Sîrbu.

În ultimii cinci ani, numărul magazinelor Flanco a crescut cu peste 50%, ajungând, în prezent, la 122 de locaţii, iar retailerul are în plan noi deschideri pentru acest an. Traficul mediu de clienţi a crescut de la an la an, odată cu extinderea reţelei de magazine. La acest lucru se adaugă şi impactul constant al creşterii de trafic din perioada Black Friday.

Piaţa de profil se plasează la o valoare de 2,8 miliarde de euro, conform estimărilor Flanco, 2017 fiind cel mai bun an din istorie pentru acest domeniu. Potrivit observaţiilor lui Dragoş Sîrbu, creşterea s-a bazat, în mare măsură, pe industria telecom: ”Piaţa la telecom în 2013, la bază, era de 472 milioane de euro, cam la acelaşi nivel cu celelalte categorii, pe când acum este aproape dublă faţă de celelalte. Există şi o creştere semnificativă a electrocasnicelor mici – de bucătărie, personal care, confort; există în continuare o evoluţie pozitivă la televizoare, la 1,5 milioane de bucăţi.“

Potrivit previziunilor Flanco, piaţa de electro-IT va marca anul acesta un plus de 9%: ”Sunt suficiente motive pentru ca acest lucru să se întâmple“, iar ei îşi fixează un obiectiv de creştere de peste 5%. ”Modelul nostru de business este unul moderat. Vom fi foarte fericiţi dacă vom creşte vânzările anul acesta cu procente cuprinse între 5 şi 8%“, descrie Dragoş Sîrbu perspectivele de creştere pentru anul în curs.

Deţinut în întregime, din 2012, de Iulian Stanciu, retailerul face parte dintr-un grup, cu vânzări cumulate ce au ajuns anul trecut la 6 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) şi 6.000 de angajaţi (în portofoliul de investiţii ale antreprenorului se numără şi şi Berăria H, Sameday Courier, Fashion Days, Zitec, NOD, eMAG, Depanero, Conversion).

CARE A FOST CEL MAI DIFICIL MOMENT DIN CARIERĂ ŞI CUM L-AŢI DEPĂŞIT?

Fără doar şi poate, anul 2009, în care am traversat o perioadă de criză, am diminuat numărul de salariaţi cu peste 200 de oameni şi aproape am închis o companie. n acea perioadă, am trecut printr-un amplu proces de restructurare, ne-am concentrat pe îmbunătăţirea parametrilor de eficienţă, dar şi pe experienţa de cumpărare a clienţilor noştri.

CE AŢI ÎNVĂŢAT DIN ACEASTĂ EXPERIENŢĂ?

Experienţa ne-a învăţat să privim mai departe, astfel încât, indiferent de cât de bine arată prezentul, trebuie să fii pregătit oricând pentru ce îţi poate rezerva viitorul.

CARE SUNT GREŞELILE PE CARE LE ÎNGĂDUIŢI ALTORA?

Cu toate implicaţiile pe care le poate avea o greşeală, le acceptăm, indiferent de natura lor, atâta timp cât învăţăm din ele, nu afectează businessul semnificativ şi nu se repetă.

CE ALTĂ PROFESIE V-AR FI PLĂCUT?

Top of mind, profesor în învăţământul gimnazial.

CE PROFESIE NU AŢI FI ALES NICIODATĂ?

Cred că indiferent de ceea ce faci, un job îţi aduce anumite satisfacţii, pentru că nicio profesie nu seamănă cu alta. Aşa că nu aş putea numi o profesie anume pe care nu aş fi ales-o niciodată.

UN SFAT PENTRU TINERI LA ÎNCEPUT DE CARIERĂ.

Fiţi răbdători, dar determinaţi, valorificaţi fiecare oportunitate şi implicaţi-vă 100%!

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.