Oracle si open source

Postat la 09 iunie 2009 67 afişări

Subiectul principal al speculatiilor din ultima vreme l-a reprezentat soarta proiectelor open source coordonate de Sun. Va fi Oracle o gazda la fel de buna pentru comunitatea dezvoltatorilor?

Putine dintre intrebarile ridicate de preluarea lui Sun Microsystems de catre Oracle si-au gasit un raspuns in cele cateva saptamani care au trecut de la anuntarea tranzactiei. Dintre acestea, cea mai importanta se refera la soarta produselor open source pe care Sun le-a supervizat si le-a sprijinit. Se stie ca Sun a fost una dintre companiile care a contribuit semnificativ la baza de produse open source, iar produse precum OpenOffice sau VirtualBox sunt folosite de milioane de utilizatori. MySQL a intrat in ograda companiei anul trecut, pentru un miliard de dolari. Pe de alta parte, trebuie subliniat ca si Oracle este un sustinator al miscarii open source, cu contributii importante la produse precum nucleul Linux, Xen sau Eclipse. In aceste conditii, s-ar parea ca nu vor fi probleme.

 

Si totusi, Ellison intarzie sa dea un raspuns clar. Problema cea mai spinoasa pare sa fie MySQL, care reprezinta fara indoiala un concurent pentru serverul de baze de date de la Oracle, cel putin pe piata companiilor mici si medii. Exista posibilitatea ca Oracle sa continue sa sustina dezvoltarea produsului si sa-l orienteze spre clientii mai mici, pastrand aceeasi strategie comerciala: licentiere duala si servicii. Sun a castigat anul trecut 200 de milioane de dolari in felul acesta, deci exista potential comercial. Mai mult, Oracle a cumparat cu cativa ani in urma companiile Innobase si Sleepycat, adica tocmai cele care au dezvoltat motoarele tranzactionale de stocare utilizate de MySQL, InnoDB si Berkeley DB. Cele doua achizitii au fost considerate “dusmanoase” la vremea respectiva, dar s-ar putea dovedi benefice acum. Exista insa si o alta perspectiva: cea mai mare sursa de venituri pentru Oracle o reprezinta aplicatiile, asa ca MySQL este mai degraba o incurcatura venita “la pachet”. In aceasta varianta, Oracle nu va investi in produs, comunitatea va fi nemultumita si, inevitabil, se va produce un “fork” (desprinderea unei linii de dezvoltare). Oracle nu poate opri comunitatea sa utilizeze codul existent (sub licenta publica GPL), iar creatorul lui MySQL, Michael Monty Widenius pare foarte dispus sa preia din nou fraiele dezvoltarii. Noua sa companie, Monty Program, dezvolta impreuna cu comunitatea un motor tranzactional de stocare numit “Maria”, asa ca o eventuala scindare este chiar probabila. Iar cum lumea softului liber are oroare de corporatii (Sun fiind o exceptie), cu siguranta il va urma pe Monty.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/oracle-si-open-source-4525257
4525257
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.