Opinie Iulian Anghel, ZF: Cum a ajuns "SRI-istul" Ivaschescu sef peste Ministerul Muncii

Postat la 20 aprilie 2011 955 afişări

Cand te uiti peste cv-urile lor te apuca groaza. De unde Dumnezeu au aparut? Ioan Botis este inginer cu specializare in industrie. Dar avea un "alibi" cand a fost pus ministru: condusese Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita Nasaud, inainte de a deveni deputat (membru in Comisia de munca), in urma cu doi ani si ministru in urma cu opt luni.

Functia de sef al AJOFM a ocupat-o in urma aranjamentelor de partid pentru ca CV-ul sau nu arata atunci ca ar fi avut calificare sau experienta pentru o astfel de pozitie. Dar Ivaschescu asta de unde a aparut? Boc l-a numit interimar la Ministerul Muncii pe secretarul de stat Nicolae Ivaschescu (foto). Acesta a venit in Ministerul Muncii in mai 2010 din pozitia de director al unei firme de constructii. Nimic in CV-ul lui nu arata ca ar avea experienta in legislatia muncii, in relatiile de munca sau in dialogul cu partenerii sociali. Ivaschescu care are 44 de ani a terminat o prima facultatea la 34 de ani - o facultate particulara, Biottera. La 38 de ani a terminat o alta facultate in cadrul Universitatii Nationale de Aparare (care functioneaza pe langa MApN), la 39 a facut o specializare la un colegiu de pe langa SRI, iar la 41 a obtinut un doctorat in stiinte militare. In tot acest timp a lucrat in sistemul privat la diferite firme. De unde pana unde a ajuns direct in conducerea Ministerului Muncii - unul dintre cele mai dificile portofolii din Guvern?

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, sustine ca partidul are cadre pentru patru guverne, nu unul: "PDL e un partid cu aproape 400.000 de oameni care este in stare sa puna patru guverne, nu un ministru la Munca". Atunci ce cauta un om cu pregatire militara la Ministerul Muncii? Este deajuns experienta in partid (deh, partid cu 400.000 de membri!) pentru a ocupa orice pozitie in administratie?

Scandalul de la Vami a scos la iveala - daca mai era ceva de scos - ca pentru pozitiile, chiar si pentru cele minore in administratie, iti trebuie recomandare de partid. Politizarea administratiei a fost facuta de Emil Boc in forta, in 2009, cu largul concurs al PSD, pe cand cele doua formatiuni guvernau impreuna. Atunci au fost inlocuiti oamenii vechi de partid cu oameni noi de partid. Asa au aparut de-alde Ivaschescu prin ministere si agentii guvernamentale. In timpul mandatului sau de secretar de stat, legislatia muncii a fost modificata din temelii. Pot crede ca Ivaschescu a lucrat la ea? Poate. Dar ce garantie am atunci ca ce s-a facut este un lucru bun atata vreme cat el abia invata "abecedarul"?

Cititi mai multe articole scrise de Iulian Anghel pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
SRI,
Ministerul Muncii,
Ivaschescu
/opinii/opinie-iulian-anghel-zf-cum-a-ajuns-sri-istul-ivaschescu-sef-peste-ministerul-muncii-8176659
8176659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.