Profit operational de 112 mil. $ pentru PRO TV

Postat la 03 martie 2009 66 afişări

Compania PRO TV, care detine posturile de televiziune PRO TV, Acasa, PRO TV International, PRO Cinema, Sport.ro si MTV Romania, a raportat pentru 2008 cele mai bune rezultate financiare din istorie, in ciuda unui trimestru patru dificil.

 

Compania PRO TV a inregistrat anul trecut un profit operational (EBITDA - profitul inainte de plata dobanzilor, taxelor si includerea amortizarilor si a deprecierii) de aproape 112 milioane de dolari, in crestere cu 20% fata de 2007, in timp ce cifra de afaceri a companiei a urcat cu 27,5%, pana la 274,62 milioane de dolari.

 

In trimestrul al patrulea, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 77,5 milioane de dolari, in scadere cu 2,4% fata de aceeasi perioada din anul anterior. Profitul operational a fost de aproape 30 de milioane de dolari, comparativ cu 35,9 milioane de dolari in ultimul trimestru din 2007.

 

Rezultatele financiare au fost publicate saptamana trecuta de Central European Media Enterprises (CME), grupul american care detine 95% din PRO TV. Restul de 5% din actiuni este detinut de Adrian Sarbu, presedintele si directorul operational al intregului grup CME. Totodata, Adrian Sarbu este proprietarul grupului MediaPro, care detine compania ce editeaza BUSINESS Magazin.

 

CME mai detine posturi de televiziune in Cehia, Slovacia, Ucraina, Slovenia, Croatia si Bulgaria. Grupul a incheiat anul 2008 cu un profit operational de 345,68 de milioane de dolari, in crestere cu 6,9% fata de anul anterior. Cifra de afaceri a depasit un miliard de dolari, valoare cu 21,6 procente mai mare decat cea inregistrata in 2007.

 

In ultimul trimestru al anului trecut, profitul operational al CME a scazut cu 27,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, pana la 93,59 milioane de dolari. Afacerile cumulate ale grupului au inregistrat o scadere de 3%, pana la 291,5 milioane de dolari.

 

“2008 a fost un an foarte bun pentru statiile noastre de baza, chiar daca trimestrul patru a fost dificil. Sunt multumit in special de performanta operatiunilor din Cehia si Romania, care au inregistrat cele mai bune rezultate din istoria lor. In Croatia, am inregistrat cea mai mare crestere a audientei si a veniturilor. Intr-un mediu in care companiile din toata lumea se lupta sa ramana pe piata, noi ramanem lideri pe pietele pe care suntem prezenti”, spune Adrian Sarbu.

 

Raportat la intregul grup, Cehia si Romania genereaza 64% din veniturile CME. In cifre, aceasta inseamna peste 650 de milioane de dolari si circa 93% din profitul operational (320,4 milioane de dolari).

 

Conditiile economice dificile, care au inceput sa fie simtite inca de anul trecut, vor avea reverberatii puternice si in 2009. In aceste conditii, Adrian Sarbu afirma ca anul acesta va fi plin de provocari. “Am luat masuri agresive pentru a reduce costurile operationale si cheltuielile de investitii si vom face tot ce va fi necesar pentru a ne majora veniturile si lichiditatea. Ne asteptam sa iesim din aceasta criza economica tot pe pozitia de lider si sa ne intoarcem la ratele de crestere de pana acum”, comenteaza Sarbu.

 

Adrian Sarbu este fondatorul MediaPro si al PRO TV. El a preluat conducerea totala a CME in decembrie anul trecut, dupa ce a ocupat pozitia de director operational, pe care a pastrat-o. Aceasta este cea mai importanta functie executiva obtinuta de un roman intr-o companie internationala. Grupul CME a fost fondat de omul de afaceri american Ronald Lauder, acum mai bine de 15 ani. El este in continuare principalul actionar al companiei, care este listata pe piata bursiera americana NASDAQ si la bursa din Praga.

 

Capitalizarea CME a coborat la 300 de milioane de dolari, din cauza scaderii dramatice a pietelor de actiuni din intreaga lume. Grupul opereaza mari retele de televiziune in sase state din Europa Centrala si de Est, cu o populatie totala de 97 de milioane de persoane.

 

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/profit-operational-de-112-mil-s-pentru-pro-tv-4016668
4016668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.