Reteta succesului. Cum a reuşit o companie să crească de la venituri de 13 milioane de euro, la 1 miliard, devenind una dintre cele mai mari companii private din România

Postat la 01 aprilie 2024 4500 afişări

În doar un deceniu, Premier Energy a reuşit să ajungă de la venituri de 13 milioane de euro la 1 miliard. Reţeta succesului? Integrarea într-un puternic grup internaţional de investiţii şi o serie de achiziţii strategice, care au transformat compania într-unul dintre cei mai puternici jucători privaţi din industria locală de energie. Cum îşi construieşte businessul strategia pentru următorii ani, în concordanţă cu obiectivele de tranziţie către un viitor verde, promovate la nivel internaţional?

„Căutăm să ne afirmăm ca unul dintre liderii regionali în tranziţia către energia verde, cu o strategie clară de creştere a portofoliului nostru de energie regenerabilă, cu eforturi de creştere durabilă şi decarbonizare.

(…) Angajamentul nostru se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU şi cu iniţiativa Green Deal din Europa”, spune Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, companie formată pe piaţa locală din 2013, ca urmare a achiziţiei şi fuziunii Gaz Sud, Grup Dezvoltare Reţele şi Petrom Distribuţie Gaze, cu venituri de 1 miliard de euro în 2023.

Premier Energy, care gestionează pe plan local o reţea de peste 3.600 de kilometri de conducte de gaze, iar în ultimii ani a avut un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an, potrivit ZF, fiind al treilea jucător din piaţă pe segmentul de gaze din  România (distribuţie şi furnizare de gaze naturale pentru clienţi casnici), este în prezent unul dintre jucătorii privaţi din energie care se bazează pe o integrare verticală, cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est, spune Garza. Grupul are o capacitate de producţie de energie electrică din surse regenerabile de peste 1.000 MW în proprietate, în administrare sau în curs de dezvoltare în România şi în Republica Moldova, alături de activitatea de furnizare de energie electrică din surse regenerabile cu cea mai rapidă creştere. Obiectivul este ca în următorii ani să aibă în portofoliu între 1.400 şi 1.600 MW de capacitate instalată, fie în proprietate, fie în administrare.

În prezent, capacitatea de producţie de energie regenerabilă a companiei în România depăşeşte 900 MW deţinuţi, administraţi sau în curs de dezvoltare, precum şi planuri de extindere continuă, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii. Aceasta reprezintă aproximativ 16% din capacitatea de producţie de energie solară şi eoliană instalată în ţară. În Republica Moldova, grupul este cel mai mare furnizor şi agregator de energie regenerabilă de pe piaţă, cu o capacitate de producţie de energie regenerabilă care reprezintă aproximativ 22% din capacitatea instalată.

Despre modul în care plănuiesc să îşi atingă obiectivul de aliniere la tranziţia internaţională către un viitor verde, executivul spune că primul pas a fost făcut în 2022, când jucătorul a achiziţionat Ecoenergia, un parc eolian de 34,5 MW, situat în Stejaru, judeţul Tulcea, şi Energia Mileniului III, un proiect de parc eolian de 99 MW situat în regiunea Dobrogea din judeţul Tulcea. Anul trecut au urmat şi alte achiziţii în domeniul energiei regenerabile: Enex Nalbant Renewable, un parc eolian de 13,75 MW situat în Nalbant, Tulcea, Da Vinci New Project, un parc solar de 23 MW cu o capacitate de stocare de 4,6 MWh situat în Nanov, judeţul Teleorman, două parcuri solare în judeţul Prahova şi Braşov Renewables, un parc solar situat în judeţul Braşov. Unele dintre aceste proiecte se află în prezent în faza de dezvoltare, adăugând noi capacităţi de producţie la portofoliul nostru existent. Tot anul trecut, prin intermediul Alive Capital, parte a grupului Premier Energy, a achiziţionat Alive Wind Power One, un parc eolian situat în judeţul Vaslui, şi Alive Sun Power Two. Capacitatea de producţie de energie verde a Premier Energy ajunge astfel la aproximativ 100 MW, pe lângă un portofoliu de 700 MW aflat în administrare.

Salt de la 13 milioane la aproape 1 miliard de euro în venituri în doar un deceniu

Despre provocările întâmpinate pe parcurs, Garza spune că „sectorul nostru este unul foarte dinamic şi de-a lungul anilor ne-am confruntat cu schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, inclusiv cu liberalizarea pieţelor de gaze şi de electricitate, urmată de introducerea unor măsuri de reglementare în domeniul comerţului cu amănuntul. Începând cu 2013, autoritatea de reglementare a impulsionat liberalizarea pieţei, care a fost finalizată în 2021, odată cu dereglementarea completă. La scurt timp după aceea, ca răspuns la creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în 2021 şi 2022, guvernul a introdus plafoane de preţ pentru consumatorii finali, programate până în 2025. Toţi jucătorii din domeniul energiei de pe piaţă au fost afectaţi de schema de plafonare, inclusiv noi, dar prin planificare strategică şi măsuri proactive am reuşit să abordăm cu succes provocările cu care se confruntă industria”.

O altă schimbare la nivelul industriei este cererea tot mai mare de energie regenerabilă, determinată de diverşi factori, adaugă executivul. „Factorii de decizie politică şi întreprinderile recunosc urgenţa reducerii emisiilor de carbon pentru a combate schimbările climatice, sursele regenerabile au devenit din ce în ce mai competitive din punctul de vedere al costurilor, iar factorii de decizie politică creează cadre pentru a promova aceste surse de energie curată. Ca urmare, există un impuls tot mai puternic pentru decarbonizarea sistemelor energetice la nivel global.”

Iar în ultimii câţiva ani, principala provocare a fost volatilitatea de pe piaţa energiei. Nu doar în România sau în Republica Moldova, ci peste tot în lume. „A fost o situaţie fără precedent, dar prezenţa noastră diversificată şi integrată în domeniul generării, distribuţiei şi furnizării a asigurat o flexibilitate operaţională sporită şi o rezistenţă la volatilitatea pieţei, permiţându-ne să realizăm creştere chiar şi în perioade destul de dificile.”

Cu toate acestea, în pofida provocărilor, Premier Energy rămâne una dintre companiile private de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est, susţine el. „În prezent, considerăm că unul dintre avantajele noastre competitive este faptul că suntem bine pregătiţi pentru viitor şi că ne-am dezvoltat capacitatea de a ne adapta la provocările pieţei. Aşadar, în această privinţă, suntem foarte optimişti.”

Strategia companiei se concentrează pe extinderea rapidă a activităţii integrate pe verticală în domeniul energiei regenerabile în România şi Republica Moldova, consolidându-şi în acelaşi timp poziţia pe piaţa de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale. „În ultimii ani, am reuşit să ne extindem atât prin creştere organică, cât şi prin fuziuni şi achiziţii, menţinând în acelaşi timp un nivel bun de profitabilitate. Avem un palmares de achiziţii cu valoare adăugată care au permis crearea de noi oportunităţi. Până în prezent, Premier Energy a făcut peste 25 de achiziţii cu valoare adăugată începând cu 2013, atât în România, cât şi în Republica Moldova.” Adaptarea la reglementările în schimbare din sector, spune Garza, este primordială pentru succesul companiei. „Monitorizăm îndeaproape modificările legislative, suntem conectaţi cu experţi din industrie şi urmărim schimbările. Abordarea noastră agilă ne permite să ne adaptăm rapid strategiile şi operaţiunile pentru a ne conforma noilor cerinţe. Adoptând flexibilitatea şi menţinând o atitudine proactivă, ne asigurăm că afacerea noastră rămâne una solidă în contextul schimbărilor din reglementare.”

Eforturile companiei în ceea ce priveşte inovarea sunt în strânsă legătură cu filosofia Premier Energy privind tranziţia către energia verde. Grupul elaborează în prezent un plan de decarbonizare cu scopul de a ajunge la emisii nete de GES zero până în 2045, în conformitate cu Paris Alignement, prin urmare lucrează la îmbunătăţirea întreţinerii reţelei pentru a prelungi durata de viaţă a componentelor şi la identificarea opţiunilor rentabile pentru modernizarea reţelei şi implementarea tehnologiilor de smart network. „Folosim cele mai recente tehnologii pentru a pregăti tranziţia la hidrogen: aproximativ 80% din reţeaua de distribuţie este construită din polietilenă 100, ceea ce permite o eventuală trecere la distribuţia ecologică a hidrogenului.” Printre cele mai importante realizări ale companiei este faptul că, în doar un deceniu de activitate, Premier Energy a devenit una dintre companiile private de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile. „În calitate de al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de infrastructură de gaze naturale din România şi de cel mai mare distribuitor şi furnizor de infrastructură de energie electrică din Republica Moldova, jucăm un rol esenţial în asigurarea unei distribuţii fiabile a energiei în întreaga regiune.”

Provocările întâmpinate pe parcurs, spune Garza, i-au învăţat lecţii valoroase. „Fie că este vorba de volatilitatea pieţei sau de perturbări neprevăzute, analizăm fiecare situaţie, învăţăm, ne adaptăm şi ne îmbunătăţim. Sectorul energetic este foarte dinamic, cu reglementări în evoluţie şi schimbări pe piaţă. Am învăţat să rămânem agili şi să ne adaptăm rapid la schimbări.”

Conform lui, regiunea Europei de Sud-Est are un potenţial extraordinar pentru sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană, solară şi hidro, „iar noi suntem dornici să valorificăm aceste active naturale pentru a ne consolida poziţia pe o piaţă în creştere a energiei curate”. Pe măsură ce tehnologia energiei regenerabile se maturizează, costurile continuă să scadă. Această schimbare reprezintă o oportunitate de a reduce dependenţa de combustibilii fosili scumpi şi de a stabiliza preţurile energiei pentru consumatori. De asemenea, o oportunitate importantă este reprezentată de schemele de sprijin constând în fonduri UE pentru a alimenta tranziţia energetică, disponibile pe ambele pieţe, în România şi în Republica Moldova.

„Pe de altă parte, construirea unei infrastructuri solide de energie regenerabilă este crucială. Aceasta include extinderea reţelelor de transport, modernizarea sistemelor de reţea şi investiţii în soluţii de stocare a energiei.  De asemenea, politicile şi reglementările guvernamentale de susţinere sunt cruciale pentru încurajarea investiţiilor şi eficientizarea dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă.” Pe viitor, Premier Energy urmăreşte să se afirme ca unul dintre liderii regionali în tranziţia către energia verde, cu o strategie clară de creştere a portofoliului său de energie regenerabilă, în conformitate cu eforturile de creştere durabilă şi de decarbonizare. „Obiectivul Premier Energy este de a atinge între 1.400 MW şi 1.600 MW de capacitate instalată de energie verde, administrată sau în proprietate, în următorii ani şi ne dorim investiţii continue în active şi dezvoltări de energie verde în România şi Republica Moldova. Ca exemplu, compania dezvoltă un parc eolian de 99 MW lângă Tulcea. Dar, deşi ne concentrăm pe termen lung asupra României ca hub energetic, planurile şi viziunea noastră merg mult mai departe. Considerăm că există un potenţial extraordinar pentru întreaga regiune şi privim din ce în ce mai mult spre piaţa internaţională, evaluând oportunităţi în toate domeniile, dar deocamdată cu accent pe furnizare.” Jucătorul e deja activ sub diferite forme şi în diferite sectoare în Ungaria, Serbia, Grecia şi Bulgaria.

Cât despre integrarea în cadrul EMMA Capital, fiind deţinuţi de fond, „am beneficiat de conducerea vizionară a lui Jiří Šmejc, un antreprenor de mare succes în regiune. În plus, creşterea noastră rapidă – de la 13 milioane la aproape 1 miliard de euro în venituri în doar un deceniu – a fost posibilă datorită unei politici de investiţii aprobate de EMMA Capital.” EMMA Capital, fondată de Jiří Šmejc împreună cu parteneri cu experienţă, este un grup internaţional de investiţii axat pe Europa, în special pe regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Jucătorul acordă o atenţie deosebită segmentului B2C, inclusiv generarea de energie electrică verde, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi gaze, financiar şi bancar, comerţul electronic şi comerţul cu amănuntul. Capitalul propriu actual al grupului EMMA este de aproximativ 1 miliard de euro. 

Acţiunile punctuale, înlocuite de eforturi sistematice

O altă parte esenţială a organizaţiei, spune Garza, este angajamentul social al Premier Energy. „Alocăm resurse pentru a sprijini comunităţile şi pentru a promova bunăstarea şi incluziunea. În plus, ne angajăm în iniţiative caritabile, oferind sprijin financiar şi material pentru cauze sociale şi servicii esenţiale pentru comunităţile vulnerabile. Prin aceste eforturi, ne propunem să avem un impact pozitiv şi de durată asupra societăţii, contribuind la o lume mai echitabilă şi mai bună.” Executivul susţine că Premier Energy are o abordare transformatoare în ceea ce priveşte responsabilitatea socială corporativă, trecând de la donaţii ocazionale, punctuale, la eforturi sistematice menite să creeze o valoare comună de durată şi să favorizeze o integrare mai profundă în comunitate. „Aceste eforturi cuprind iniţiative precum activităţile de voluntariat şi schimburi de experienţă pentru a sprijini instituţiile de învăţământ şi întreprinderile mici.”

În 2023, a fost înfiinţată Fundaţia Premier Energy atât în România, cât şi în Republica Moldova. Aceste fundaţii, care funcţionează ca ONG-uri, s-au angajat să ajute peste 10.000 de copii şi adolescenţi din familii extrem de vulnerabile, din ambele ţări, prin sprijinirea sănătăţii lor, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, facilitarea educaţiei şi promovarea participării la activităţi sportive. În plus, compania a participat activ la iniţiative ecologice, inclusiv la proiecte desfăşurate în 2023. Împreună cu voluntari din companie am plantat 5.000 de copaci, cu scopul de a crea o perdea forestieră în cadrul judeţului Ialomiţa. „Obiectivul principal al acestui proiect este de a revitaliza o zonă anterior degradată care se întinde pe aproape 1.200 de hectare, situată în apropiere de Ciulniţa (Ialomiţa), şi de a o reintegra într-un ecosistem forestier productiv. Prin astfel de eforturi, contribuim la refacerea naturii şi promovăm practici durabile.”

„Fii modest, rămâi conectat la realitate şi învaţă permanent din greşeli!”

Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, aduce peste 16 ani de expertiză în sectorul bancar de investiţii, dar şi în fuziuni şi achiziţii europene. El deţine o diplomă de licenţă şi una de master în economie obţinute din partea Universităţii din Chicago şi are, de asemenea, în portofoliul educaţional un MBA de la Graduate School of Business. Executivul şi-a început cariera în sectorul bancar de investiţii, lucrând pentru Merrill Lynch, iar apoi Salomon Brothers, unde s-a concentrat pe zona de M&A din Europa. A fost implicat într-o gamă foarte largă de tranzacţii de pe piaţa publică şi privată, iar în 2008 a preluat funcţia de director de M&A pentru PPF Group. În 2012 s-a alăturat grupului EMMA, ca director şi country manager pentru Grecia şi România. În prezent conduce grupul Premier Energy, iar din 2021 a devenit şi partener al EMMA Capital.

La rândul său, Petr Stohr, CFO şi membru al Consiliului de Administraţie al Premier Energy Group din 2011, aduce peste 20 de ani de experienţă financiară. A absolvit Universitatea din Colorado, specializându-se în contabilitate şi logistică. Mai târziu, a urmat şi un MBA la London Business School şi Columbia Business School. El şi-a început cariera la Arthur Andersen şi Salomon Smith Barney/Citigroup, iar apoi a fost asociat pe zona de investiţii la Citigroup Private Equity în New York. De-a lungul carierei, a lucrat cu SAZKA Group, City Alternative Investments, PPF Group şi a condus Eldorado Investment al EMMA Capital. Rolurile sale includ contribuţia la finanţarea achiziţiei Telefonica O2 de către PPF Group. În 2016, a devenit partener la EMMA Capital.

Ce i-a atras însă în domeniul energiei? „Ceea ce ne-a atras aici a fost dimensiunea şi amploarea a ceea ce am văzut în România ca ţară, cu potenţial în special în sectorul energetic. Am simţit că există loc pentru o companie privată, cu o mentalitate antreprenorială, că se poate concura cu actorii cu mai multă vechime din sectorul energetic. Privind retrospectiv la realizările noastre, aş spune că am avut dreptate”, spune Jose Garza. El îşi descrie stilul de leadership ca fiind unul foarte practic, cu atenţie la detalii, concentrat. „Dar, în egală măsură, cu o viziune foarte clară asupra viitorului.” Dacă e să aleagă o sintagmă care să îi definească parcursul profesional de până acum, el spune că aceasta ar fi „Acesta este doar începutul!”. Potrivit lui Peter Stohr, dacă ne uităm la ultimii ani în sectorul energetic, devine destul de clar că trecem printr-o perioadă de transformare. „Ne aflăm la începutul unei noi ere în ceea ce priveşte consumul de energie, sursele de energie şi chiar şi în ceea ce priveşte producţia de energie. Aceasta este o schimbare istorică. Navigarea prin ea este o provocare de cele mai multe ori, dar cu siguranţă va da roade.”

În ceea ce priveşte agenda zilnică a celor doi, în timp ce Garza citeşte ştirile, în special cele referitoare la sectorul de afaceri, căci este important să fie informat, „mă ajută să mă orientez mai bine printre provocările pieţei şi perspectivele acesteia”, pentru Stohr e important ca, poate nu zilnic, dar destul de des, să îşi facă timp şi să îşi exprime recunoştinţa faţă de echipă, faţă de colegi, „al căror efort continuu a stat la baza întregii noastre afaceri”.

În opinia lui Peter Stohr, cei care se alătură echipei Premier Energy în principal trebuie să fie entuziaşti şi să gândească în perspectivă. „Am construit această afacere cu sprijinul unei echipe minunate de profesionişti foarte talentaţi, dar, în cele din urmă, nu poţi scrie o poveste de succes bazându-te exclusiv pe competenţele tehnice. Ai nevoie şi de alte calităţi, cum ar fi faptul de a fi un jucător de echipă, adaptabil, flexibil şi, cel mai important, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci.”

În încheiere, vorbind despre învăţămintele deprinse pe parcurs, cei doi spun, deopotrivă, că cea mai valoroasă lecţie din carieră e să fii modest şi să rămâi conectat la realitate, dar şi să înveţi permanent şi, mai ales, să înveţi din greşeli. „Amândoi avem un simţ foarte puternic al responsabilităţii faţă de părţile interesate, faţă de clienţii noştri din domeniul gazelor şi al energiei. Aceştia au încredere în noi şi noi simţim că le suntem datori. Simţim, de asemenea, că suntem responsabili faţă de angajaţii şi acţionarii noştri care au susţinut afacerea”, spune Garza.   

„Ne aflăm la începutul unei noi ere în ceea ce priveşte consumul de energie, sursele de energie şi chiar şi în ceea ce priveşte producţia de energie. Aceasta este o schimbare istorică. Navigarea prin ea este o provocare de cele mai multe ori, dar cu siguranţă va da roade.” - Petr Stohr, CFO şi membru al Consiliului de Administraţie al Premier Energy Group

„Căutăm să ne afirmăm ca unul dintre liderii regionali în tranziţia către energia verde, cu o strategie clară de creştere a portofoliului nostru de energie regenerabilă, cu eforturi de creştere durabilă şi decarbonizare. (…) Angajamentul nostru se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU şi cu iniţiativa Green Deal din Europa.” - Jose Garza, CEO al Premier Energy Group (dreapta)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.