Cum a reuşit o companie să crească de la venituri de 13 milioane de euro, la 1 miliard, devenind una dintre cele mai mari companii private din România

Postat la 07 aprilie 2024 4781 afişări

În doar un deceniu, Premier Energy a reuşit să ajungă de la venituri de 13 milioane de euro la 1 miliard. Reţeta succesului? Integrarea într-un puternic grup internaţional de investiţii şi o serie de achiziţii strategice, care au transformat compania într-unul dintre cei mai puternici jucători privaţi din industria locală de energie. Cum îşi construieşte businessul strategia pentru următorii ani, în concordanţă cu obiectivele de tranziţie către un viitor verde, promovate la nivel internaţional?

„Căutăm să ne afirmăm ca unul dintre liderii regionali în tranziţia către energia verde, cu o strategie clară de creştere a portofoliului nostru de energie regenerabilă, cu eforturi de creştere durabilă şi decarbonizare.

(…) Angajamentul nostru se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU şi cu iniţiativa Green Deal din Europa”, spune Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, companie formată pe piaţa locală din 2013, ca urmare a achiziţiei şi fuziunii Gaz Sud, Grup Dezvoltare Reţele şi Petrom Distribuţie Gaze, cu venituri de 1 miliard de euro în 2023.

Premier Energy, care gestionează pe plan local o reţea de peste 3.600 de kilometri de conducte de gaze, iar în ultimii ani a avut un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an, potrivit ZF, fiind al treilea jucător din piaţă pe segmentul de gaze din  România (distribuţie şi furnizare de gaze naturale pentru clienţi casnici), este în prezent unul dintre jucătorii privaţi din energie care se bazează pe o integrare verticală, cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est, spune Garza. Grupul are o capacitate de producţie de energie electrică din surse regenerabile de peste 1.000 MW în proprietate, în administrare sau în curs de dezvoltare în România şi în Republica Moldova, alături de activitatea de furnizare de energie electrică din surse regenerabile cu cea mai rapidă creştere. Obiectivul este ca în următorii ani să aibă în portofoliu între 1.400 şi 1.600 MW de capacitate instalată, fie în proprietate, fie în administrare.

În prezent, capacitatea de producţie de energie regenerabilă a companiei în România depăşeşte 900 MW deţinuţi, administraţi sau în curs de dezvoltare, precum şi planuri de extindere continuă, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii. Aceasta reprezintă aproximativ 16% din capacitatea de producţie de energie solară şi eoliană instalată în ţară. În Republica Moldova, grupul este cel mai mare furnizor şi agregator de energie regenerabilă de pe piaţă, cu o capacitate de producţie de energie regenerabilă care reprezintă aproximativ 22% din capacitatea instalată.

Despre modul în care plănuiesc să îşi atingă obiectivul de aliniere la tranziţia internaţională către un viitor verde, executivul spune că primul pas a fost făcut în 2022, când jucătorul a achiziţionat Ecoenergia, un parc eolian de 34,5 MW, situat în Stejaru, judeţul Tulcea, şi Energia Mileniului III, un proiect de parc eolian de 99 MW situat în regiunea Dobrogea din judeţul Tulcea. Anul trecut au urmat şi alte achiziţii în domeniul energiei regenerabile: Enex Nalbant Renewable, un parc eolian de 13,75 MW situat în Nalbant, Tulcea, Da Vinci New Project, un parc solar de 23 MW cu o capacitate de stocare de 4,6 MWh situat în Nanov, judeţul Teleorman, două parcuri solare în judeţul Prahova şi Braşov Renewables, un parc solar situat în judeţul Braşov. Unele dintre aceste proiecte se află în prezent în faza de dezvoltare, adăugând noi capacităţi de producţie la portofoliul nostru existent. Tot anul trecut, prin intermediul Alive Capital, parte a grupului Premier Energy, a achiziţionat Alive Wind Power One, un parc eolian situat în judeţul Vaslui, şi Alive Sun Power Two. Capacitatea de producţie de energie verde a Premier Energy ajunge astfel la aproximativ 100 MW, pe lângă un portofoliu de 700 MW aflat în administrare.

Salt de la 13 milioane la aproape 1 miliard de euro în venituri în doar un deceniu

Despre provocările întâmpinate pe parcurs, Garza spune că „sectorul nostru este unul foarte dinamic şi de-a lungul anilor ne-am confruntat cu schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, inclusiv cu liberalizarea pieţelor de gaze şi de electricitate, urmată de introducerea unor măsuri de reglementare în domeniul comerţului cu amănuntul. Începând cu 2013, autoritatea de reglementare a impulsionat liberalizarea pieţei, care a fost finalizată în 2021, odată cu dereglementarea completă. La scurt timp după aceea, ca răspuns la creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în 2021 şi 2022, guvernul a introdus plafoane de preţ pentru consumatorii finali, programate până în 2025. Toţi jucătorii din domeniul energiei de pe piaţă au fost afectaţi de schema de plafonare, inclusiv noi, dar prin planificare strategică şi măsuri proactive am reuşit să abordăm cu succes provocările cu care se confruntă industria”.

O altă schimbare la nivelul industriei este cererea tot mai mare de energie regenerabilă, determinată de diverşi factori, adaugă executivul. „Factorii de decizie politică şi întreprinderile recunosc urgenţa reducerii emisiilor de carbon pentru a combate schimbările climatice, sursele regenerabile au devenit din ce în ce mai competitive din punctul de vedere al costurilor, iar factorii de decizie politică creează cadre pentru a promova aceste surse de energie curată. Ca urmare, există un impuls tot mai puternic pentru decarbonizarea sistemelor energetice la nivel global.”

Iar în ultimii câţiva ani, principala provocare a fost volatilitatea de pe piaţa energiei. Nu doar în România sau în Republica Moldova, ci peste tot în lume. „A fost o situaţie fără precedent, dar prezenţa noastră diversificată şi integrată în domeniul generării, distribuţiei şi furnizării a asigurat o flexibilitate operaţională sporită şi o rezistenţă la volatilitatea pieţei, permiţându-ne să realizăm creştere chiar şi în perioade destul de dificile.”

Cu toate acestea, în pofida provocărilor, Premier Energy rămâne una dintre companiile private de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est, susţine el. „În prezent, considerăm că unul dintre avantajele noastre competitive este faptul că suntem bine pregătiţi pentru viitor şi că ne-am dezvoltat capacitatea de a ne adapta la provocările pieţei. Aşadar, în această privinţă, suntem foarte optimişti.”

Strategia companiei se concentrează pe extinderea rapidă a activităţii integrate pe verticală în domeniul energiei regenerabile în România şi Republica Moldova, consolidându-şi în acelaşi timp poziţia pe piaţa de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale. „În ultimii ani, am reuşit să ne extindem atât prin creştere organică, cât şi prin fuziuni şi achiziţii, menţinând în acelaşi timp un nivel bun de profitabilitate. Avem un palmares de achiziţii cu valoare adăugată care au permis crearea de noi oportunităţi. Până în prezent, Premier Energy a făcut peste 25 de achiziţii cu valoare adăugată începând cu 2013, atât în România, cât şi în Republica Moldova.” Adaptarea la reglementările în schimbare din sector, spune Garza, este primordială pentru succesul companiei. „Monitorizăm îndeaproape modificările legislative, suntem conectaţi cu experţi din industrie şi urmărim schimbările. Abordarea noastră agilă ne permite să ne adaptăm rapid strategiile şi operaţiunile pentru a ne conforma noilor cerinţe. Adoptând flexibilitatea şi menţinând o atitudine proactivă, ne asigurăm că afacerea noastră rămâne una solidă în contextul schimbărilor din reglementare.”

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.