CURIERAT

Postat la 22 decembrie 2008 24 afişări

2008 a fost anul schimbarilor in actionariatul companiilor de curierat: in total patru firme au atras actionari noi, in urma unor tranzactii estimate la peste 70 de milioane de euro.

Mai intai, americanii de la UPS, unul dintre cei mai mari operatori de curierat, au preluat Trans Courier Service (TCS), furnizorul lor de servicii in Romania din 2000. Apoi, in ultima saptamana din martie, s-a anuntat preluarea a 80% din Pegasus de catre GeoPost, divizia de curierat a Postei franceze, urmand ca luna aprilie sa aduca cea mai mare achizitie pe piata interna de curierat: compania germana DHL a preluat controlul Cargus, aflata pe pozitia a doua pe piata, dupa Fan Courier, in urma unei tranzactii estimate de surse din piata la aproximativ 50 de milioane de euro. Lista de achizitii a fost incheiata in iunie de TCE, divizia de logistica a grupului RTC, care a inghitit firma Curiero.

 

Valul de tranzactii care a cuprins piata de curierat, estimata sa ajunga anul acesta la 240 de milioane de euro, a declansat cursa de consolidare pe o piata care gemea de zvonuri privind intentiile de vanzari inca din 2007. Prin urmare, care este viitorul firmelor mici de curierat?

 

“Rezista daca stiu sa se comporte in piata potrivit dimensiunii acestora, adica sa se niseze pe anumite servicii. In momentul in care o companie mica va incepe sa se comporte precum una mare, oferind o paleta extinsa de servicii, va ajunge la faliment”, este de parere Neculai Mihai, director general al Fan Courier, liderul pietei interne de curierat si singura companie din top trei care nu a fost vanduta.

 

Inca impartita intre jucatori internationali precum TNT, DHL, UPS sau FedEx si zeci de companii romanesti mari, medii si mici, intr-un orizont nu foarte indepartat, piata de curierat e de asteptat sa ramana cu niste lideri detasati - cateva companii internationale - si mult mai putine companii locale, care vor deveni la randul lor atractive pentru investitori financiari sau strategici. 

 

REPERE 2008

  • Patru achizitii de companii romanesti, din care doar intr-unul din cazuri cumparatorul a fost o firma autohtona.
  • Tendinta de consolidare a pietei continua, fara insa a face imposibil viitorul firmelor mici, cu servicii nisate.
  • Fan Courier a ramas singura mare companie romaneasca de profil independenta.

 

TranzacTiile anului

 

Companii puternice in segmentul de curierat international au cumparat firme romanesti, grabind astfel concentrarea unei piete pana acum prin excelenta fragmentate.

 

Cumparator

Vanzator

Valoarea tranzactiei (mil. euro)

UPS

Trans Courier Service

8*

GeoPost

Pegasus (80%)

6-9*

DHL

Cargus

50*

TCE Logistica

Curiero (70%)

3

 

 * estimare

Sursa: companiile; ZF

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firme,
curierat,
actionari,
tranzactii
/cover-story/curierat-3677651
3677651
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.