Creditele s-au ascuns deocamdata

Postat la 22 decembrie 2008 15 afişări

Pentru bancheri, anul 2008 a facut cat doi laolalta: efervescenta de nestavilit cu care a debutat s-a sfarsit abrupt dupa primele noua luni, cand unda de soc a crizei financiare internationale a adus sistemul bancar intr-un blocaj cvasigeneral.

 

Octombrie, prima luna in care creditarea s-a restrans dupa mai multi ani de crestere exploziva, poate fi considerat momentul de demarcatie intre doua episoade diametral opuse traite anul acesta de bancheri. Incetinirea ritmului de crestere pentru finantarile acordate de banci, un obiectiv urmarit fara prea mult succes de banca centrala in ultimii ani, marcheaza punctul in care bancherii au trecut “de la o exuberanta irationala la o frica rationala”, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al bancii centrale.

 

Frica despre care vorbea Georgescu in noiembrie a devenit cu atat mai vizibila in perioada imediat urmatoare, cand reprezentantii unora dintre institutiile de credit romanesti cu actionariat strain au iesit in public solicitand pachete financiare pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei. In opinia lui Herbert Stepic, presedintele grupului austriac Raiffeisen International (ce detine pe piata romaneasca Raiffeisen Bank), autoritatile romane ar trebui sa furnizeze un sprijin de circa 5 miliarde de euro pentru a a stabiliza lichiditatile din sistemul bancar, pentru ca activitatea de creditare a economiei reale sa poata continua. In paralel, si bancherii romani cauta sprijin la banca centrala pentru a-si mentine pe linia de plutire afacerile incetinite abrupt de criza de lichiditate.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
bancheri,
criza,
finante,
blocaj
/cover-story/creditele-s-au-ascuns-deocamdata-3677439
3677439
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.