Ce este bitcoin şi cum funcţionează?

Autor: Florin Casota Postat la 12 februarie 2018 2931 afişări

Un bitcoin este o monedă virtuală, dar nu este un leu, dolar sau euro. Nu poate fi ţinut în mână şi nu este recunoscut drept monedă de schimb de majoritatea magazinelor, deşi există comercianţi în lume şi în România care acceptă plata în bitcoin.

Ce este bitcoin şi cum funcţionează?

Bitcoinul nu este emis şi nici susţinut de niciun guvern de pe glob. Un bitcoin are valoare doar în măsura în care utilizatorii sunt de acord că are. Preţul unei monezi este stabilit de cerere şi ofertă.

Bitcoin este o monedă virtulă (un bun) ce poate fi stocat în blockchain (registru). A fost creat şi utilizat ca o recompensă pentru oamenii care îşi pun calculatoarele să calculeze algoritmi complecşi şi astfel să menţină reţeaua în viaţă.

Procesul de transfer de bitcoin este asemănător cu transferul bancar. Când vrei să trimiţi o sumă de bani prin transfer bancar, completezi datele destinatarului şi datele contului tău. Banca ia suma de bani de la tine din cont şi o trimite destinatarului. Utilizatorii trebuie să aibă încredere în bancă ca să ia banii din contul vostru şi să-l trimită la destinatar. Blockchainul de bitcoin este o bază de date (registru) care efectuează aceleaşi funcţii de urmărire a banilor, dar fără o bancă sau altă autoritate centrală.

Tranzacţiile cu bitcoin sunt realizate prin consensul utilizatorilor reţelei descentralizate. Aceste tranzacţii pot fi realizate prin companii (exchange-uri) care oferă portofele electronice ce urcă datele în reţea. Toate tranzacţiile noi sunt trimise către reţea pentru verificare, operaţiune realizată de mineri.

Cum cumperi bitcoin, etherum şi alte criptomonede

Minerii sunt utilizatorii cu calculatoare extrem de puternice care se angajează să verifice aceste tranzacţii, prin găsirea soluţiilor la algoritmi matematici complecşi. Odată soluţia găsită, tranzacţia este trecută în registru, de unde nu va mai putea fi ştearsă vreodată. Minerii fac asta pentru că primesc bitcoin şi dreptul de a scrie tranzacţii într-un bloc; ei primesc un comision din partea utilizatorilor care doresc să facă tranzacţii.

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE BITCOINULUI:

1. Este descentralizat

Nicio instituţie nu controlează reţeaua, ci este menţinută de un grup de voluntari şi fiecare dintre ei ţine o copie a registrului. 

2. Număr limitat de monede

Spre deosebire de monedele tradiţionale (lei, euro, dolari), bitcoin este în număr finit, iar alimentarea cu bitcoin se face strict pe baza rezolvării algoritmului. Asta înseamnă că bitcoinul devine mai atrăgător deoarece în timp ce cererea creşte, oferta rămâne aceeaşi: 21 de milioane de bitcoini.

3. Psudoanonimitate

Pentru că nu este nicio unitate centrală care să controleze procesul, utilizatorii de bitcoin nu sunt nevoiţi să-şi dezvăluie identitatea. Aşa că reţeaua şi ceilalţi utilizatori nu pot vedea că X i-a trimis 2 bitcoin lui Y, ci pot vedea doar că adresa deţinută de X trimite 2 bitcoini la adresa deţinută de Y. Când o solicitare de tranzacţie este trimisă, protocolul bitcoin verifică toate tranzacţiile anterioare pentru a confirma că expeditorul are bitcoinii necesari precum şi autoritatea de a le trimite.

4. Nu este flexibil

Odată ce X a făcut o tranzacţie către Y, această tranzacţie nu mai poate fi modificată, iar X poate primii banii înapoi doar dacă Y îi trimite voluntar. Acest sistem a fost implementat pentru ca tranzacţiile să nu fie falsificate şi modificate.

Citeşte mai multe despre bitcoin şi despre blockchain aici

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.