La moara regelui

Postat la 06 aprilie 2010 60 afişări

In timp ce unii isi darama sau isi neglijeaza monumentele istorice, altii inteleg ca acestea pot fi o sursa de profit, asa incat incearca sa le restaureze cu grija si sa le introduca in circuitul turistic.

Asa stau lucrurile in cazul resedintei de la tara a fostului rege Eduard al VIII-lea al Angliei, din apropiere de Paris, unde regele a locuit in anii '50 si '60 impreuna cu sotia sa, Wallis Simpson, pentru care renuntase la tron.

Resedinta, de fapt o moara din Gif-sur-Yvette, la sud de Versailles, a fost singura proprietate a fostului rege si a sotiei sale, deveniti duce si ducesa de Windsor dupa abdicarea lui Eduard, restul proprietatilor unde au locuit fiind doar inchiriate.

Desi cei doi mai aveau o resedinta in Bois-de-Boulogne, la Paris, unde fusesera invitati de primaria orasului sa locuiasca, in schimbul unei chirii modice, Eduard si sotia profitau de fiecare sfarsit de saptamana pentru a fugi din capitala, uneori in compania unor oaspeti de seama, cum ar fi Richard Burton, Elizabeth Taylor sau Marlene Dietrich.

Moara din Gif-sur-Yvette a fost cumparata de o organizatie britanica, The Landmark Trust, specializata in achizitia de cladiri vechi, incarcate de istorie, pe care le restaureaza cu grija si le introduce in circuitul turistic, inchiriindu-le celor ce doresc sa-si petreaca un sfarsit de saptamana sau o intreaga vacanta intr-o ambianta istorica.

Organizatia a fost invitata de autoritatile franceze sa se ocupe de restaurarea unor cladiri istorice abandonate din zona de coasta a Frantei, care vor fi si ele inchiriate turistilor. Primul proiect al filialei franceze a The Landmark Trust, Landmark France - casa cuplului de Windsor - nu face insa parte din aceasta initiativa, dar a fost aleasa pentru frumusetea si farmecul sau rural, cat si pentru legatura sa cu ilustrele personaje, foarte importante in societatea pariziana a vremii.

Turistii dornici sa surprinda ceva din atmosfera de altadata a casei vor putea petrece acolo cel putin un week-end, cu incepere din luna iulie, cand Landmark intentioneaza sa o deschida publicului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/la-moara-regelui-5801295
5801295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.