Rable la pachet

Postat la 15 martie 2010 22 afişări

Peste o suta de mii de vouchere de 900 de euro sunt pregatite de Guvern pentru a sustine vanzarile de masini noi, prabusite la jumatate. Mai trebuie doar clienti dispusi sa cumpere masinile.

"V-am invitat in aceasta camera pentru a va arata cum este vremea. Iar in programul Rabla vremea este foarte frumoasa. Este cald si soare", spunea increzator Laszlo Borbely, Ministrul Mediului din partea UDMR inainte de a anunta suplimentarea celor 60.000 de tichete cu alte 50.000 de vouchere, in valoare de 3.800 de lei fiecare.

Luand in calcul strict numarul de masini casate, programul Rabla din acest an este cel mai rasunator succes. In numai trei saptamani s-au casat peste 32.000 de masini, iar la coada mai stau peste 30.000. Unitatile REMAT au primit deja peste 55.000 de vouchere, iar cota atribuita firmelor s-a redus de la 20.000 la inceputul programului la 1.000, procedurile complicate descurajand chiar si firmele care detin un parc auto invechit.

"Rolul programului nu este de a vinde masini noi, ci de a scoate de pe strazi automobilele care polueaza", spunea cu exact o saptamana in urma Gheorghe Popescu, noul presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Aproape toti importatorii ar contrazice aceasta afirmatie. Programul Rabla, gandit de membrii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) in a doua parte a anilor '90, a fost dezvoltat in primul rand pentru a sustine vanzarile de masini noi, avand in plan secund componenta ecologica.

Cu toate acestea, cifrele sustin afirmatia presedintelui AFM. Pe de o parte, exista cerere pentru casarea a peste 100.000 de rable, dar nu si pentru achizitia a 100.000 de masini noi.

Importatorii de masini au asteptat debutul programului Rabla ca pe o gura de oxigen, dupa ce in ianuarie vanzarile de masini au scazut cu peste 50% fata de anul precedent, la aproximativ 4.500 de unitati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
Rabla,
vouchere
/analize/transporturi/rable-la-pachet-5740884
5740884
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.