Se inmultesc banii de pensii in 2010?

Postat la 12 ianuarie 2010 11 afişări

Pentru administratorii fondurilor de pensii, numirea lui Mihai Seitan ca ministru al muncii in noul Guvern poate fi cel mai bun lucru care li s-a intimplat pana acum. Dupa un 2009 in care au fost obligati sa accepte inghetarea contributiei la 2%, cel care a stat in spatele reformei pensiilor le-ar putea oferi revenirea la calendarul initial de contributii si chiar cresterea lor la 3%.

Nu o data, administratorii fondurilor de pensii s-au plans ca n-au suficienta sustinere din partea autoritatilor, iar lovitura pe care au primit-o anul trecut prin inghetarea contributiei participantilor la 2% a reprezentat un motiv in plus de dezamagire. Noul guvern le-a adus insa o surpriza mai mult decat placuta, prin numirea la conducerea Ministerului Muncii a lui Mihai {eitan, cel care a stat in spatele reformei pensiilor si care inca de la introducerea celor doi piloni privati ai sistemului a militat pentru cresterea contributiilor si introducerea facilitatilor fiscale pentru participanti.

Seitan a fost seful Oficiului pentru Coordonarea Reformei Sistemelor de Pensii din Romania, iar in perioada februarie 2005-mai 2007 a condus Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) si a coordonat echipa care a elaborat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Dupa ce a parasit CNPAS, a condus compania FINCOP Broker de Pensii Private.

Click aici pentru a vedea care sunt fondurile de pensii cu cei mai multi participanti.

In aceste conditii, nu este greu de inteles de ce administratorii fondurilor de pensii au sperante mari de la 2010, nu doar intr-o oarecare recuperare pe care ar putea sa o aduca cresterea la 2,5% a contributiei participantilor la sistemul de pensii private obligatorii, ci si in ceea ce priveste majorarea contributiei de 3%, asa cum era prevazut in calendarul initial. Chiar daca anul trecut a fost luata decizia de inghetare a contributiei, administratorii au asteptari indraznete, inclusiv pentru urmatorii ani. "Revenirea la calendarul initial de contributii in 2010 este imperios necesara, insa ar fi de bun augur pentru sistem ca in urmatorii ani autoritatile sa ia in calcul chiar si cresterea contributiei la mai mult de 6% din venituri", este de parere Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata si presedintele Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/se-inmultesc-banii-de-pensii-in-2010-5291459
5291459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.