Inflatia a crescut sub asteptari, prognoza ramane favorabila

Postat la 10 septembrie 2010 17 afişări

Cresterile de preturi la utilitati, transport public, legume si fructe exotice au dus la o inflatie lunara de 0,23% in august, sub asteptarile de 0,4% sau chiar mai mult ale analistilor, determinand o rata anuala a inflatiei de 7,58%.

Desi aceasta este cea mai inalta rata anuala a inflatiei din august 2008 incoace (8,02%), saltul fata de luna precedenta este cu mult mai mic decat cel marcat de preturile de consum din iunie pana in iulie - de la 4,38% la 7,14% - ca efect al majorarii TVA la 24%.

Cel mai mult s-au scumpit in august serviciile de apa si canalizare (2,51%), transportul urban (1,2%), respectiv legumele (1,95%), fructele exotice (1,7%) si ouale (1,26%), in timp ce painea si produsele de panificatie s-au scumpit cu 0,27%.

Estimarea Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania avea in vedere o inflatie lunara de 0,4%, respectiv o rata anuala de 7,7%.

"Tinand cont de scaderea puterii de cumparare si de masurile din pachetul de austeritate al Guvernului, este probabil ca a doua runda de efecte ale majorarii TVA sa fie limitata, desi exista zone in care preturile ar putea creste mai repede in perioada urmatoare, in special in servicii", apreciaza Dumitru Dulgheru, analist in cadrul BCR. Dulgheru noteaza ca pana acum,aprecierea leului, care a impiedicat cresterea tarifelor la serviciile de telecomunicatii, si scaderea preturilor la carburanti au contrabalansat scumpirile din grupa alimentelor si a serviciilor.

Banca isi mentine estimarea privind o inflatie de 8% la sfarsitul anului si considera ca BNR va mentine dobanda-cheie neschimbata pana atunci, la 6,25%, "desi nu trebuie exclusa o eventuala reducere a rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale, avand in vedere ca sectorul privat are inca nevoie de sprijin suplimentar pentru a depasi efectele severe ale recesiunii".

Analistii Raiffeisen Bank Romania considera la randul lor ca, dupa ce efectul de transmitere a cresterii TVA asupra preturilor a fost incomplet intr-o prima faza (67%), sunt de asteptat "efecte slabe in faza a doua, din cauza cererii scazute de consum pe piata interna". Raiffeisen are in vedere o inflatie de 8,5% la sfarsitul anului.

In urma cresterii TVA, dar si a asteptarilor privind evolutia preturilor administrate si a accizelor, BNR a modificat prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce pentru anul in curs, estimarea privind rata inflatiei a fost majorata de la 3,7% la 7,8%. Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,5% plus/minus 1%, iar pentru 2011 este de 3%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/inflatia-a-crescut-sub-asteptari-prognoza-ramane-favorabila-7183577
7183577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.