A doua explozie a cotatiilor la SIF-uri

Postat la 08 februarie 2010 18 afişări

Ridicarea in 2005 a pragului de detinere la SIF a transformat cele cinci companii financiare in vedete incontestabile ale Bursei de la Bucuresti, fiind in acelasi timp catalizatorul primei explozii a pietei locale de capital. Se va repeta istoria cinci ani mai tarziu?

Ultimii cinci ani, din istoria de 15 ani a Bursei de Valori Bucuresti, au fost dominati de o maniera categorica de cele cinci societati de investitii financiare (SIF), si totul a inceput cu ridicarea in 2005 a pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%.

Aceasta decizie a transformat aproape peste noapte SIF-urile in vedetele Bursei, in conditiile in care, desi dispuneau de active foarte valoroase, erau un fel de fruct oprit pentru marii investitori din cauza ca pragul de 0,1% nu le permitea acestora sa plaseze sume mari, de ordinul milioanelor de euro.

O noua majorare a pragului de detinere, de aceasta data de la 1% la 5%, ar duce jocul la un alt nivel si ar face din actiunile SIF-urilor una dintre principalele tinte din regiune, cu conditia ca pietele sa-si continue revenirea. Explicatia e simpla: daca la 1% investitorii puteau sa investeasca sume relativ mari intr-un portofoliu valoros, care a fost aproape permanent subevaluat pe Bursa in ultimii ani, la 5% investitorii mari vor putea sa aiba si un oarecare control asupra acestui portofoliu, care valoreaza circa 1,76 miliarde de euro, sa se implice in administrarea lui si sa incerce sa obtina profituri mai mari decat pana acum.

"Ridicarea pragului la 5% ar putea fi un nou catalizator pentru SIF-uri, dar asta mai depinde de un lucru, respectiv rezolvarea chestiunii privind votul concertat. Fondurile de investitii straine nu vor sa auda de SIF-uri pana ce nu se rezolva aceasta problema, dupa ce au investit bani in SIF-uri, iar drepturile le-au fost incalcate", explica Laurentiu Floroiu, director de operatiuni la firma de brokeraj EFG Eurobank Securities, una dintre cele mai mari de pe piata locala.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
SIF,
prag,
detinere,
cotatii,
crestere
/analize/servicii-financiare/a-doua-explozie-a-cotatiilor-la-sif-uri-5483514
5483514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.