Cat costa un expat?

Autor: Ana Raduta Postat la 01 iulie 2011 423 afişări

Chiar daca in ultimii doi ani numarul managerilor expati care au venit in Romania a scazut, companiile continua sa caute talente pe pietele externe. Aducerea unui expat in tara este insa mai complicata decat pare si implica o serie de costuri si eforturi care ajung sa-i descurajeze pe multi angajatori.

Ilgaz Huseyn Kaya, directorul de marketing al Garanti Bank, a venit in Romania in anul 2006. Permisul de sedere l-a luat abia in 2008, dupa sase luni de proceduri birocratice care pareau sa nu mai ia sfarsit. Daca s-ar fi mutat impreuna cu familia, procedura ar fi fost chiar mai complicata de atat, demersuri similare fiind necesare atat pentru sotia, cat si pentru copiii sai. "Este foarte complicat nu neaparat din cauza taxelor pe care trebuie sa le platesti, ci din cauza faptului ca dureaza foarte mult pana cand sunt intocmite toate actele necesare pentru a obtine permisul respectiv", spune Kaya. In banca pentru care lucreaza, din 8.500 de angajati, 15 sunt expati. Pentru toti, compania a trebuit sa deruleze aceeasi procedura greoaie, care, in multe cazuri, nu face decat sa descurajeze importul de talente si de forta de munca, in general.

"Pentru a angaja un strain nu este suficient sa gasesti un candidat eligibil. Trebuie sa te asiguri ca ai apelat la toate metodele de a gasi un om de pe piata locala si ca nu a a existat niciunul", spune Ruxandra Popescu, manager senior al departamentului de servicii de consultanta privind detasarile internationale din cadrul PwC Romania. Asta inseamna ca angajatorul trebuie sa trimita solicitari scrise Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a verifica daca in randul somerilor exista persoane potrivite pentru posturile respective. Abia cand primesc un raspuns negativ, ceea ce se intampla in toate cazurile, pot incepe demersul de aducere in tara a managerului pe care doresc sa-l angajeze. Aceasta este doar o formalitate, insa obligativitatea ei nu face decat sa intarzie si mai mult aducerea expatului in Romania. Urmeaza apoi analiza tuturor actelor, proces care cere rabdare pentru ca nu dureaza niciodata mai putin de cateva luni.

"Sunt si situatii in care apar probleme suplimentare pentru ca multi manageri au fost relocati frecvent in ultimii ani si au cate doi, trei copii nascuti in tari diferite. Trebuie in aceste cazuri sa le cautam certificatele de nastere in orasele in care s-au nascut, sa le aducem in Romania si sa incepem un nou proces complex de oficializare a sederii lor", mai spune Popescu. In genere, toti acesti pasi dureaza circa patru-cinci luni, dar au fost si cazuri in care permisele de sedere s-au obtinut chiar si in 10 luni de zile. Costurile aducerii unui expat in tara pot ajunge si la cateva mii de euro, daca luam in calcul si primele de relocare, care includ plata chiriei pentru o anumita perioada de timp, a gradinitei sau a scolii pentru copii sau biletele de avion pentru deplasare. Strict referitor la costurile pe care le implica taxele si actele necesare mutarii, acestea se ridica la cateva sute de euro.

Companiile se plang insa de legislatia greoaie privind acceptarea imigrantilor si de faptul ca Romania nu ia masuri concrete pentru a incuraja transferul de talente. Aceasta ar trebuie sa fie o preocupare importanta pentru autoritati, in conditiile in care avem deja 2,8 milioane de romani care muncesc in strainatate si, mai grav, cateva zeci de mii sunt specialisti si manageri care au plecat din Romania nemultumiti de salariile si conditiile de munca de aici sau, pur si simplu, atrasi de ofertele pe care le-au gasit in afara tarii. Plecarea in masa a medicilor sau a programatorilor, spre exemplu, a lasat un gol care ar putea fi umplut cu usurinta de straini. "Strainii vin cu un know-how de care companiile locale au mare nevoie. Aduc o alta etica a muncii, sunt familiarizati cu practici mai avansate, au un alt stil de leadership si este nevoie de ei cu atat mai mult cu cat creste numarul celor care vor sa plece din Romania catre strainatate", crede Mihaela Mitroi, partener in cadrul departamentului de servicii de consultanta privind detasarile internationale de la PwC Romania.

Cu toate acestea, Romania limiteaza anual numarul imigrantilor care pot veni sa munceasca si sa traiasca aici. Pragul maxim stabilit se refera doar la cetatenii din spatiul extracomunitar. Anul trecut, spre exemplu, a fost stabilit un contingent de 8.000 de imigranti, in timp ce pentru 2011 limita a scazut la 5.500. In momentul de fata, exista cateva mii de manageri straini care lucreaza de ani buni in Romania. Majoritatea sunt europeni, insa sunt companii care au adus in echipa de management specialisti din America, Asia si chiar si Africa. In ceea ce-i priveste pe managerii romani care lucreaza in strainatate, acestia se indreapta in special catre tarile din regiune. Cu toate acestea, sunt si exemple de manageri care lucreaza in tari mai exotice, precum Kenya sau Emiratele Arabe Unite sau pe piete extrem de dezvoltate si competitive, precum Statele Unite ale Americii, Germania, Franta sau Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
expati,
angajare,
straini,
legislatie,
munca
/analize/resurse-umane/cat-costa-un-expat-8403405
8403405
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.