Si ei au fost la Rompetrol

Postat la 10 august 2009 355 afişări

Cu doar cateva exceptii, oficialii KazMunaiGaz au renuntat din luna august la ultimii oameni din echipa de top management cu care Dinu Patriciu a construit Rompetrol. Unde se vor duce si ce vor face cei patru manageri, obisnuiti sa faca afaceri pe picior mare si sa castige salarii anuale cu cinci zerouri?

Saptamana trecuta, la doar cateva zile dupa anuntul oficial despre schimbarile de management din Rompetrol, Dan Ionescu si Eric Kish erau deja in concediu. Nu voiau sa se gandeasca la faptul ca au parasit compania in care au lucrat in ultimii zece ani, ci au preferat sa se relaxeze pentru ceea ce va urma in perioada urmatoare in viata lor profesionala. Cei doi fac parte din echipa lui Dinu Patriciu inca de la inceputuri, din 1999 - cand omul de afaceri a angajat o serie de manageri alaturi de care a construit grupul Rompetrol.

Cei doi mai au in comun si planurile post- Rompetrol: amandoi se vor indrepta spre antreprenoriat. Dan Ionescu spunea, spre sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai ia in calcul angajarea in cadrul altei companii si ca din septembrie, cand se va intoarce in Bucuresti, va incepe propria afacere. Eric Kish, aflat de asemenea in concediu saptamana trecuta, spune si el ca se va concentra pe administrarea si strategia propriului business. Kish a devenit antreprenor inca din 2004, cand a infiintat Smartree, grup care reuneste acum trei companii distincte cu afaceri de 10 milioane de euro anul trecut si o rata a profitului operational de 32%. Cele trei firme din grup sunt Smartree Management Services (a carui activitate se axeaza pe leasing de personal), Smartree (care se ocupa cu servicii de outsourcing pentru resurse umane, cum ar fi salarizarea si administrarea de personal) si Smartree Technologies, care a lansat anul trecut MyStaff, un soft de resurse umane.

Anul acesta, in aprilie, MyStaff a fost lansat si in Statele Unite, deoarece Eric Kish considera ca acest produs va prinde mult mai bine in afara tarii. “In urmatorii trei ani, MyStaff va atrage venituri de 15 milioane de euro numai in afara tarii, iar, din acestia, 10 milioane de euro va fi cifra de afaceri din Statele Unite”, estimeaza Kish, care se ocupa personal de pozitionarea MyStaff, celelalte doua firme din grup fiind administrate de sotia sa, Alina Kish. Eric Kish a mai fost si este in continuare implicat si in alte afaceri, printre care site-ul resurseumane.ro, vandut in 2004 catre BestJobs, sau Brandient, cea mai importanta agentie specializata in consultanta de brand de pe piata locala, unde detine un pachet de actiuni. Antreprenoriatul a fost calea aleasa de cei mai multi manageri din Rompetrol care au parasit compania si in anii trecuti. Este vorba de Dorin Gherman (fost director general al Rompetrol SA, actualmente proprietar al ADN Group si coproprietar al distribuitorului de consumabile Side), Paul Pop (fost director al Rompetrol Downstream, care detine propria firma de consultanta pentru piata petroliera) sau Emilia Ciucan (fost coordonator al departamentului juridic din Rompetrol, acum coproprietar al casei de avocatura Ciucan & Asociatii).

Dupa cum spun acestia, antreprenoriatul este cea mai buna ocupatie a unui manager la plecarea din Rompetrol, deoarece in compania dezvoltata de Dinu Patriciu managerii au avut o putere mare de decizie si de schimbare, ceea ce le-a dezvoltat capacitatile antreprenoriale. Este poate si motivul pentru care aproape toata echipa de manageri adunata in Rompetrol de-a lungul anilor de Dinu Patriciu a decis sa se retraga acum din companie, deoarece stilul de lucru al noilor proprietari, KazMunaiGaz, ar putea fi destul de diferit. Din fosta echipa a lui Dinu Patriciu a mai ramas in companie un singur manager care este in Rompetrol de la inceputuri, Cosmin Cocean - care coordoneaza toata activitatea de rafinare si petrochimie. Inca doi manageri din echipa lui Patriciu au mai ramas in board: un roman, Titov Buzescu, care este una dintre achizitiile mai recente ale grupului (fiind adus in 2007 de la Coca-Cola Romania), si un francezamerican, Andre Naniche - care a intrat in Rompetrol in 2005 pe pozitia de CEO, in perioada in care Dinu Patriciu se retrasese, cel putin oficial, din activitatea de zi cu zi a grupului.

Dupa vanzarea in 2007 a 75% din Rompetrol, Dinu Patriciu a revenit in companie ca si CEO, iar Naniche a fost trimis pe o pozitie de coordonare in Elvetia. Dincolo de cei doi manageri care au decis sa se concentreze pe propriile afaceri, de la 1 august a parasit compania si Adrian Petrus, directorul financiar al grupului, iar de la 1 septembrie urmeaza sa plece si Ion Sturza, director general adjunct al grupului. Adrian Petrus mai era saptamana trecuta in companie, in special datorita raportarilor financiare pentru al doilea trimestru, care au avut loc joi, si a spus ca prefera sa nu comenteze pentru moment nici plecarea din Rompetrol, nici ce va face in viitor. Nici Ion Sturza nu a comentat pentru acest articol, dar managerul a confirmat ca, desi deocamdata se simte departe de viata politica din Republica Moldova, se va intoarce probabil in tara, desi nu este deocamdata preocupat de “functie”.

Ion Sturza a fost prim-ministru in Republica Moldova in 1999, iar guvernarea sa a fost apreciata de expertii externi ca fiind una dintre cele mai prooccidentale care au existat in Moldova. Deocamdata, Sturza mai este singurul dintre cei patru care inca mai lucreaza pentru Rompetrol, iar anuntul plecarii sale din grup a starnit cele mai multe semne de intrebare: pana la urma, este unul dintre putinii manageri din Rompetrol care vorbeste rusa si se poate intelege cu noii manageri kazahi.

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/si-ei-au-fost-la-rompetrol-4733620
4733620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.