Piaţa rezidenţială de lux a Capitalei: Cu 275% mai multe proiecte noi în 2014

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 17 octombrie 2014 262 afişări

După mai bine de şase ani de blocaj la nivelul întregii pieţe rezidenţiale, segmentul de lux al Capitalei prezintă şi el semne de revenire. Oferta de rezidenţial nou de pe piaţă a înregistrat o creştere aproape triplă în anul 2014, susţinută de noile dezvoltări rezidenţiale, arată un studiu HomeFinders.ro.

Piaţa rezidenţială de lux a Capitalei: Cu 275% mai multe proiecte noi în 2014

Studiul analizează proiectele livrate în acest an şi pe cele aflate în construcţie în zona de lux a Bucureştiului (Primăverii, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanţi – Capitale), tipologia unităţilor şi preţurile de tranzacţionare şi indică un „boom” al construcţiilor rezidenţiale pe acest segment, comparativ cu ultimii doi ani. Astfel, numărul de proiecte livrate în anul 2014 sau în construcţie este cu 275% mai mare decât numărul total de proiecte livrate în ultimii doi ani. Conform datelor extrase de HomeFinders.ro, în primele 9 luni ale anului 22 de blocuri au fost deja finalizate sau sunt în curs de finalizare, în timp ce în perioada 2012 – 2013 au fost construite doar 8 proiecte rezidenţiale.

Cea mai atractivă zonă pentru dezvoltatori este zona Primăverii, unde se înregistrează un număr de 11 blocuri, deja finalizate sau în stadiu avansat de construcţie. Aceasta este urmată de Kiseleff – Aviatorilor, cu un număr total de 9 proiecte. Pe ultimul loc se situează zona Dorobanţi – Capitale, unde un singur proiect a fost finalizat anul acesta şi încă unul este programat pentru anul viitor. Astfel, zona Primăverii însumează un număr de 49 de blocuri noi construite după anul 2000, în timp ce în Kiseleff – Aviatorilor se regăsesc 47 de proiecte, iar în Dorobanţi – Capitale 22.

Analizând şi preţurile de tranzacţionare, studiul HomeFinders.ro relevă faptul că zonele de lux unde s-au construit cele mai multe proiecte rezidenţiale prezintă şi cele mai mari preţuri. Astfel, cele mai ridicate preţuri sunt în zona Primăverii, unde preţul mediu pe metru pătrat util este de 3.396 euro. Acesta este urmat de Kiseleff – Aviatorilor, unde preţul mediu pe metru pătrat util este de 3.215 euro. La nivelul întregului segment de lux, cel mai mic preţ se înregistrează în zona Dorobanţi – Capitale: 2.910 euro pe metru pătrat util.

Creşterea numărului de proiecte pe segmentul de lux indică o redobândire a încrederii în piaţa imobiliară, exprimată în prezent de dezvoltatori. În ciuda acestui fapt, nivelul numărului de tranzacţii de vânzare se menţine la un nivel scăzut, iar acest segment de piaţă al Capitalei încă este dominat de tranzacţiile de închiriere. Tendinţa din ultimii ani a proprietarilor de a orienta proprietăţile spre închiriere în loc de vânzare se menţine, unele dintre proiectele din această zonă fiind destinate doar acestui scop. Conform datelor HomeFinders.ro, în zonele studiate în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 august 2014 pe piaţa liberă s-au vândut mai puţin de 50 de unităţi în blocuri construite după anul 2000.

Segmentul rezidenţial de lux din Capitală înregistrează un număr mult mai mic de tranzacţii decât cel premium, care se transformă într-o piaţă activă. Cele două pieţe au, astfel, comportamente diferite: sectorul premium se confruntă cu un deficit de oferte care să satisfacă cererea crescută, iar cel de lux cu un deficit de cerere care să acopere abundenţa de oferte.

“Pe segmentul premium al Capitalei, adresat persoanelor cu venituri mari, cererea solvabilă este într-o creştere vizibilă şi se manifestă printr-o decizie mult mai rapidă de achiziţie din partea clienţilor. În contextul în care proprietăţile din segmentul mediu-plus şi premium se tranzacţionează mai rapid, considerăm că există premisele pentru o revenire a cererii de achiziţie şi pe segmentul de lux al pieţei”, explică Matei Maloş, Managing Partner HomeFinders.ro.

În ceea ce priveşte tipurile de unităţi din noile blocuri ale celor trei zone de lux, se remarcă dominanţa apartamentelor de 3 şi 4 camere. Garsonierele şi apartamentele de două camere nu se află în aria de interes a dezvoltatorilor, întrucât nu există cerere pentru acestea din partea publicului ţintă.

HomeFinders.ro este prima companie de consultanţă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor. Fondată în 2011, firma reuneşte o echipă de 15 consultanţi; de la înfiinţare, HomeFinders.ro a asistat achiziţii de o valoare totală de peste 30 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
lux,
studiu,
tranzactii,
HomeFinders.ro
/analize/imobiliare/piata-rezidentiala-de-lux-a-capitalei-cu-275-mai-multe-proiecte-noi-in-2014-13404171
13404171
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.