Ghid de Prima Casa

Postat la 27 octombrie 2009 23 afişări

Dupa trei luni de la lansarea programului “Prima casa”, lucrurile par sa se stabilizeze: dosarele se rezolva mai rapid la banca, iar mai multe banci si-au epuizat plafonul pentru credite. E greu de spus insa ca programul si-a atins scopul, atata vreme cat trei sferturi din cereri au fost pentru locuinte vechi.

Un miliard de euro subventii pentru credite mai ieftine pentru locuinte - aceasta a fost ideea cu care programul "Prima casa" a pornit la drum in vara. Conceput de autoritati ca o masura de lupta impotriva crizei, "Prima casa" s-a dorit a fi o modalitate de impulsionare a vanzarilor de locuinte, de revitalizare a sectorului de constructii, aflat in agonie dupa blocarea a numeroase proiecte rezidentiale, si de repornire a creditarii, prin garantarea de catre stat a imprumuturilor.

Nu in ultimul rand, "Prima casa" ar fi urmat sa aiba si o componenta sociala, prin prisma faptului ca permite achizitia unor locuinte de catre persoane care nu s-ar califica in mod obisnuit pentru un credit imobiliar sau ipotecar.

Dupa trei luni de functionare, programul a dus la indeplinirea a doar cateva din tintele initiale. Revigorarea activitatii din constructii, spre exemplu, se lasa asteptata, daca luam in calcul ca sectorul de profil a inregistrat in primele opt luni o scadere de 13,3%, in timp ce scaderea inregistrata in august 2009 fata de august 2008 a fost de 29,3%, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica.

Ineficienta programului in stimularea sectorului constructiilor noi se vede bine si din destinatia creditelor acordate pana la finalul saptamanii trecute. "Circa 75% din dosarele pentru obtinerea unui credit sunt pentru achizitia unei locuinte vechi, in timp ce restul sunt pentru locuinte noi. Consideram ca fiind noi locuintele finalizate dupa 1 ianuarie 2009", a precizat Aurel Saramet, presedintele si directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia prin care statul garanteaza creditele solicitate pentru cumpararea unei prime locuinte.

In ciuda faptului ca targurile imobiliare organizate in aceasta toamna in Capitala au abundat de proiecte care promovau locuinte cu un pret mai mic decat plafonul maxim garantat de catre stat - 57.000 de euro cu un avans de 3.000 de euro -, niciun proiect de mari dimensiuni nu a fost lansat, in principal din cauza reticentei cumparatorilor de a mai lua locuinte aflate doar in stadiu de macheta - o schimbare a pietei despre care consultantii imobiliari vorbeau inca din primavara.

Cititi si:

Ce apartamente se gasesc pentru Prima Casa

Prima Casa: vechi sau nou? Lei sau euro?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Imobiliare,
locuinte,
apartamente,
case,
prima casa
/analize/imobiliare/ghid-de-prima-casa-5031948
5031948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.