Ce apartamente se gasesc pentru Prima Casa

Postat la 27 octombrie 2009 24 afişări

Care este pretul corect pentru o locuinta? s-au intrebat in ultimele luni consultantii imobiliari si reprezentantii dezvoltatorilor. Un prim raspuns a fost dat de programul “Prima casa”, insa piata nu s-a stabilizat inca.

Programul "Prima casa" a dus, la mai bine de trei luni de la punerea sa in practica, la o animare a sectorului de tranzactii imobiliare, cu peste 5.000 de contracte incheiate, reprezentand circa un sfert din totalul sumei disponibile un miliard de euro, plafonul garantat stabilit de catre autoritati.

Consultantii imobiliari au afirmat ca, pe langa impulsionarea vanzarilor de apartamente, s-a produs si o scumpire a garsonierelor si a apartamentelor cu doua camere din zonele mai putin cotate, in timp ce acelea din zone semicentrale si cele cu trei camere s-au ieftinit, vanzatorii incercand sa se alinieze pe cat posibil plafonului de 60.000 de euro garantat (cu un avans de 3.000 de euro).

O analiza a site-ului Imobiliare.ro pe baza anunturilor de vanzare a apartamentelor cu doua camere, segmentul locuintelor vechi, arata insa ca preturile au continuat sa scada si dupa startul "Prima casa", atat in Bucuresti, cat si in cele mai mari orase din tara. Scaderile din 2009 au inceput de la un nivel mediu pe metru patrat de la 1.960 de euro in Bucuresti si 1.370 de euro in cele mai mari orase din provincie (Brasov, ClujñNapoca, Constanta, Iasi si Timisoara), ajungand la circa 1.100 euro/mp in provincie si 1.380 de euro/mp in Bucuresti.La finalul lunii septembrie, preturile medii din orasele mentionate erau cu inca circa 10% mai mici, potrivit analizei Imobiliare.ro, care reuneste peste 150.000 de mii de oferte actualizate in ultima luna.

Scaderile sunt insa mult mai mici in privinta locuintelor noi, pana la 1.647 euro/mp in luna septembrie, potrivit indicelui imobiliar calculat de catre Colliers International, garsoniere si apartamente noi cu doua camere care sa aiba un pret mai mic de 60.000 de euro putand fi gasite doar in orasele din provincie sau in zonele secundare din Capitala. Aceeasi concluzie a rezultat si din Topul BUSINESS Magazin al celor mai ieftine locuinte gata construite. Aceste diferente pot fi remarcate si din impartirea pe judete a creditelor prin "Prima casa" deja aprobate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, aproximativ 33% dintre acestea fiind date in Bucuresti, urmat de ClujñNapoca cu aproximativ 7%, Timisoara, Iasi si Constanta, toate cu peste 5%.

In acesta situatie, cumparatorii si-au indreptat atentia spre apartamentele vechi, ieftinite si pentru a se incadra in plafonul de 60.000 de euro fixat de autoritati. "80% din tranzactiile intermediate sunt reprezentate de locuinte vechi, valoarea medie a creditului fiind de 52.000 de euro", spune Anca Bidian, general manager al Kiwi Finance, broker de credite care are trimise spre analizare aproape 500 de dosare. {i reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania, compania imobiliara cu cel mai mare portofoliu de locuinte aflat la intermediere, prezinta valori similare, adaugand ca exista si cazuri cand apartamentele achizitionate au valori de aproximativ 100.000 de euro. Cumparatorii au apelat la un credit garantat de stat, restul sumei fiind disponibil deja.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
locuinte,
case,
apartamente,
bani,
prima casa
/analize/imobiliare/ce-apartamente-se-gasesc-pentru-prima-casa-5031986
5031986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.