Cel putin 6 luni de pauza

Postat la 11 ianuarie 2009 12 afişări

Chiar si unii directori de companie imobiliara admit ca nu ar cumpara, acum, la inceput de an, un apartament. Iar pentru a doua jumatate a lui 2009 evolutia pietei imobiliare ramane la fel de greu de anticipat ca si pentru restul economiei.

Ati cumpara o locuinta acum? 

Ionut Bordei, director al departamentului rezidential din cadrul CBRE Eurisko, declara recent ca ar cumpara, considerand ca numarul dezvoltatorilor care au ajuns deja sa vanda la pretul de cost este destul de mare si ca “in mare, preturile vor ramane aceleasi pentru apartamentele noi”. Pe de alta parte, Andrei Sandu, director general al companiei imobiliare MediaCity, spune ca nu ar cumpara un apartament in aceasta perioada. “Fiindca nu am toate informatiile si imi e frica sa nu gresesc”, spune consultantul, argumentand prin faptul ca evolutia preturilor este greu de estimat. 

Mai scad preturile apartamentelor? 

Dupa mai multe luni de scadere a preturilor apartamentelor vechi si chiar si ale celor noi - avand in vedere includerea in oferta de baza a unor facilitati precum locurile de parcare - cea mai frecventa intrebare este legata de preturile locuintelor pe termen scurt: mai scad sau am atins deja minimul? Voalat, actorii pietei imobiliare recunosc ca daca robinetul finantarilor nu va fi redeschis, preturile au sanse sa mai scada, inclusiv pe segmentul noilor constructii. Pe de alta parte, exista si opinii potrivit carora unii dezvoltatori au ajuns deja la limita profitabilitatii si ca preturile nu pot merge mai jos, companiile preferand mai degraba sa opreasca constructia si sa inapoieze avansurile contractate. 

Cate apartamente se vor finaliza anul acesta? 

Consultantii CBRE Eurisko si MediaCity estimeaza ca anul trecut au fost finalizate in Bucuresti aproximativ 1.600 - 1.700 de locuinte noi, cifra inferioara celei anuntate initial. “Lipsa finantarilor si vanzarile foarte slabe astazi va duce la amanarea a aproximativ 90% din constructiile prevazute, atat proiecte noi cat si faze urmatoare ale proiectelor deja incepute”, declara Ionut Bordei. Consultantii CBRE Eurisko au declarat anterior ca maxim 50% din cele circa 7.000 de apartamente anuntate anul acesta vor fi finalizate. 

Va fi acest an chiar mai slab decat 2008 in materie de tranzactii? 

Alexandra Dimofte, head of capital markets al CBRE Eurisko, considera ca primele sase luni din acest an vor aduce un volum de tranzactii semnificativ mai redus, chiar daca randamentele de investitii vor continua sa creasca - adica preturile vor deveni tot mai mici. Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii al DTZ Echinox, considera ca aceasta tendinta se va mentine pana cand increderea va reveni in sectorul imobiliar din intreaga lume. 

Vom vedea someri in constructii? 

Un lucru aproape imposibil la inceputul anului trecut, in plin boom imobiliar si cu un deficit de forta de munca estimat la cateva sute de mii de persoane, a devenit deja realitate. “Avem deja disponibilizati in ultimele doua luni, muncitori care sunt in somaj tehnic. Totul depinde de finantari, daca se vor acorda, muncitorii vor avea ce sa lucreze, daca nu, vor sta acasa”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Aproximativ 30% din santierele locale au fost inchise in ultimele doua luni din 2008. 

Vom asista la o scadere a productiei totale de ciment? 

Dupa mai multi ani in care reprezentantii celor trei mari producatori de ciment, Lafarge, Holcim si Carpatcement, au declarat ca produc la capacitate maxima si tot nu fac fata cererii interne, oprirea unei serii de proiecte imobiliare naste intrebari privind totalul cererii de ciment din acest an. “Pentru 2009 ne asteptam la o crestere mult mai redusa a pietei din cauza schimbarii conditiilor de creditare a populatiei pentru achizitionarea unei locuinte si a crizei financiare”, considera directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, care spune ca o scadere a cererii a inceput deja sa se simta in ultimele doua - trei luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
dileme,
economie,
previziuni 2009
/analize/imobiliare/cel-putin-6-luni-de-pauza-3732239
3732239
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.