Cel mai mare vanzator de mall-uri

Postat la 13 octombrie 2009 83 afişări

Dupa un an si jumatate s-a spart gheata in materie de tranzactii cu centre comerciale. Vanzarea proiectului BelRom din Braila ii aduce un castig bun celui mai mare dezvoltator de centre comerciale din tara, dar arata ca piata ramane departe de randamentele din anii trecuti.

Cea mai mare tranzactie imobiliara de investitii din acest an s-a semnat la data de 2 octombrie, iar dupa doua zile a fost facut anuntul oficial. Carl Decoopman, omul identificat in ultimii ani cu dezvoltarile BelRom, se arata multumit. "A durat ceva, dar e o afacere buna", comenteaza omul de afaceri vanzarea proiectului comercial European Retail Park Braila catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), intr-o tranzactie de 63 de milioane de euro.

"Nu este pretul de acum un an-doi, dar este un pret bun", adauga Decoopman, a carui opinie este impartasita de Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii din cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, cea care a intermediat tranzactia. "Pretul reflecta o rata de capitalizare de 9,3% la o chirie medie de 9,5 euro/mp/luna. Cred ca am facut un client fericit si in momentul actual nu se putea obtine un pret mai bun."

Pretul, privit prin prisma randamentului de investitie pentru cumparator (yield), care cu cat este mai mic denota un pret mai bun obtinut de vanzator, poate fi considerat mic, avand in vedere centrele comerciale vandute in anii buni ai pietei imobiliare la yield-uri medii de 7%. Carl Decoopman explica insa ca nu doar pretul a contat in acest caz, ci si faptul ca s-au pus bazele unui parteneriat cu NEPI. Tranzactia de la Braila include si vanzarea proiectelor similare dezvoltate si deschise de catre BelRom in Bacau si Focsani, valoarea totala a intelegerii putand sa ajunga la 160 de milioane de euro. "Dar va rog sa discutati mai multe cu unul dintre asociatii mei, Steven Vandenbossche, el e mult mai prezent in Romania si in ultima perioada este mult mai implicat."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cel-mai-mare-vanzator-de-mall-uri-4975859
4975859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.