Un miliard de euro din tigari s-a facut scrum

Postat la 15 martie 2010 136 afişări

Piata neagra a tigarilor a inregistrat in cateva luni un avans de peste 50%, astfel incat acum, la fiecare trei pachete cumparate, banii de pe unul intra direct in buzunarul contrabandistilor. Ce e de facut?

Subiectele legate de tutun scapa greu de controversa. Fumatul dauneaza sanatatii, ii deranjeaza pe cei ce nu agreeaza fumul, multi sunt cei care cred ca taxele pentru tigari ar trebui majorate ca sa descurajeze viciul si, in general, e greu sa gasesti pe cineva care sa fie insufletit de admiratie pentru producatorii si comerciantii de tigari. Banii atrasi de ei conteaza insa, ca si banii pierduti de buget prin contrabanda, iar preturile tigarilor conteaza in calculele macro. Nu mai departe de anul trecut, tinta de inflatie a fost ratata, iar unul dintre vinovati a fost costul tigarilor, care a crescut anul trecut cu 50%, fiind cea mai mare crestere de pret inregistrata in 2009. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, spunea la sfarsitul anului trecut ca evolutia pretului la tigari si-a pus amprenta asupra cresterii inflatiei in 2009.

Potrivit Institutului National de Statistica, preturile la produsele din tutun, alaturi de cele la combustibili, ulei, precum si cele din restaurante si cafenele vor influenta si mai mult calculul inflatiei in acest an, fata de 2009, in timp ce energia electrica si termica, telecomunicatiile si legumele vor avea o pondere mai redusa in indicele preturilor de consum. Acesta este insa doar unul din punctele in care piata tigarilor se intersecteaza cu buzunarul oricarui consumator, fie el fumator sau nu.

Un al rol important il joaca taxele platite anual de industrie, care s-au plasat anul trecut intre 2 si 2,2 miliarde de euro din accize si TVA, estimeaza Gilda Lazar, director corporate affais & communications al Japan Tobacco International Romania. Cum piata neagra a ajuns sa depaseasca o treime din volumul vanzarilor, un calcul sumar arata ca valoarea taxelor neplatite la bugetul de stat ajunge la 1 miliard de euro, bani ce ar intra in vistierie daca ar disparea traficul. Incasarea acestor bani ar presupune un volum mai mic al taxelor platite de toti contribuabilii - fie ei fumatori sau nu.

La fel de adevarat este ca si producatorii au de pierdut, dat fiind ca vanzarile lor scad. Impactul nu se simte doar asupra dividendelor platite catre actionari, ci si asupra angajatilor, a distribuitorilor, a comerciantilor legali. Industria legala pierde o parte importanta de venit, iar "o parte din firme isi vor restrange activitatea sau se vor inchide", declara Andrei Vasilescu, director corporate affairs pentru Romania si Bulgaria la Philip Morris. El a precizat ca 450 de angajati ai companiei sunt acum in somaj tehnic, in urma inchiderii temporare a fabricii din Otopeni. "Din fericire, ne putem baza pe exporturi, care reprezinta aproape doua treimi din volumele produse in Romania", spune Vasilescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/un-miliard-de-euro-din-tigari-s-a-facut-scrum-5740875
5740875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.