Vremea când roboţii înlocuiesc angajaţii umani a venit. Care sunt domeniile de care trebuie să vă feriţi

Autor: Ioana Matei Postat la 15 mai 2017 774 afişări

Agenţi de turism, asistenţi din farmacii şi translatori sunt deja pe punctul de a fi înlocuiţi din cauza tehnologiei, potrivit unui raport citat de publicaţia britanică Daily Mail.

Vremea când roboţii înlocuiesc angajaţii umani a venit. Care sunt domeniile de care trebuie să vă feriţi

După zvonuri legate de faptul că milioane de angajaţi ar putea fi înlocuiţi de roboţi, un studiu sugerează  că acest lucru se întâmplă deja, la scară mare. Studiul pretinde că două treimi dintre locurile de muncă în declin din Marea Britanie sunt lovite de creşterea automatizării şi de avansul tehnologiei.

Studiul avertizează că anumite profesii ar putea să nu mai existe peste câţiva ani. Sugerează de asemenea că sunt şi câteva locuri de muncă ce nu pot fi înlocuite de roboţi; printre acestea se află cel de manichiurist, angajaţii care asigură servicii de securitate, precum şi chefii. Studiul a fost realizat de motorul de căutare Adzuna, care a analizat 79 de milioane de anunţuri legate de locuri de muncă din Marea Britanie, în ultimii doi ani.

Din cele 20 de industrii analizate, 13 sunt în declin din cauza creşterii automatizării; printre locurile de muncă afectate se află posturile de asistenţ de farmacie, agent de călătorie, inginerii de design, translatorii şi analiştii de suport IT. Creşterea numărului de turişti care îşi fac rezervările de călătorii în online a condus la o scădere a cererii de agenţi de călătorie, de exemplu.

Chiar şi industriile creative, care anterior s-au crezut a fi rezistente la invazia roboţilor nu sunt imune: joburile de ilustratori, animatori şi scriitori sunt în declin. Google este printre cei care au creat un software automat de traducere, care face ca serviciile translatorilor umani să nu mai fie atât de solicitate. Scriitori automatizaţi sunt deja folosiţi - Associated Press foloseşte software pentru a scrie câteva rapoarte financiare ale companiei, iar Yahoo foloseşte o tehnologie asemănătoare pentru a crea articole sportive. Tehnicienii de unghii, angajaţii de securitate din retail, personal din bucătării sau baruri sunt printre cei care nu sunt încă afectaţi de automatizare.

”Roboţii nu doar că vin, dar sunt deja aici, potrivit acestui studiu”, a concluzionat Doug Monro, cofondatorul Adzuna.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.