Veste bună de la Bruxelles: Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat în valoare de 164 de milioane de euro, pentru sprijinirea producţiei agricole

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 01 martie 2024 19 afişări

Veste bună de la Bruxelles: Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat în valoare de 164 de milioane de euro, pentru sprijinirea producţiei agricole

Comisia Europeană a aprobat o schemă a României de aproximativ 164 de milioane EUR (815,5 milioane RON) pentru sprijinirea sectorului producţiei agricole primare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ajutoarele din cadrul schemei vor avea o valoare limitată şi vor fi sub forma unor subvenţii pentru dobânzile la împrumuturi. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În special, în cadrul schemei României ajutorul nu va depăşi 280 000 EUR per beneficiar şi se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.