Ţara din Europa care se confruntă cu o criză imobiliară de proporţii

Postat la 05 august 2023 3023 afişări

Ţara din Europa care se confruntă cu o criză imobiliară de proporţii

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie s-au prăbuşit puternic după creşterea costurilor de împrumut, iar perspectivele economice nu sunt deloc optimiste. Pe fondul acestor factori cererea a scăzut semnificativ, scrie Bloomberg.

Primele date concrete privind preţurile din ultima lună indică faptul că cele 13 creşteri ale ratei dobânzii de la Banca Angliei de la sfârşitul anului 2021 au pus la încercare capacitatea consumatorilor de a plăti mai mult pentru proprietăţi. Piaţa se află acum în cea mai adâncă prăbuşire de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu.

Nationwide Building Society a declarat că preţurile au scăzut cu 3,8% faţă de acum un an, cel mai mult din 2009 şi peste scăderea de 3,5% din luna precedentă. Economiştii se aşteptau la o scădere uşor mai mare, de 4%.

„Accesibilitatea locuinţelor rămâne o problemă pentru cei care caută să cumpere o casă cu un credit ipotecar”, a declarat Robert Gardneer, economistul şef al Nationwide.

Până în prezent, preţurile au evitat prăbuşirea care părea posibilă în toamna anului trecut, când bugetul  premierului de atunci Liz Truss a făcut ca costurile de împrumut să urce la maximele ultimilor 14 ani. În noiembrie, Nationwide avertizase asupra unei potenţiale scăderi de 30% a preţurilor în cel mai negru scenariu.

Economiştii avertizează că ratele ipotecare tot mai mari şi creşterea vertiginoasă a costului vieţii vor cântări puternic asupra preţurilor proprietăţilor pentru tot anul 2023.

Nationwide a precizat că în iunie au fost încheiate 86.000 de tranzacţii imobiliare, ceea ce reprezintă un nivel cu 15% mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an şi cu aproximativ 10% mai mic decât cel de dinaintea pandemiei. Constructorii de case şi-au redus proiectele anticipând un număr mai mic de cumpărători.

Compania de materiale de construcţii Travis Perkins Plc a raportat venituri mai mici şi o scădere de 31% a profitului operaţional ajustat, pe fondul „slăbiciunii semnificative” din sectorul imobiliar din Marea Britanie.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.