Scriitorul francez David Foenkinos vine în România, pentru a-şi lansa romanul "Charlotte"

Autor: Dorina Călin Postat la 20 octombrie 2015 51 afişări

Scriitorul francez David Foenkinos se întâlneşte cu cititorii români pe 29 octombrie, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, unde va avea loc evenimentul de lansare a romanului "Charlotte", recompensat cu premiul Renadout, care va apărea la editura Nemira, în colecţia "Babel".

La evenimentul de lansare vor participa, alături de autor, Adina Diniţoiu, jurnalist cultural, Dana Ionescu, redactor-şef al editurii Nemira, şi scriitorul Bedros Horasangian. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Portret al unei femei excepţionale şi evocare a unui destin tragic, "Charlotte" este povestea unei căutări. Un scriitor a pornit în căutarea lui Charlotte Salomon, artista care şi-a găsit sfârşitul la Auschwitz. Copilăria tragică şi-o petrece la Berlin. Naziştii o exclud treptat din societatea germană. Dragostea arzătoare o trăieşte înainte de a lăsa tot şi de a se refugia în Franţa. Acolo îşi transpune spaimele, visele şi dorinţele în desene fascinante, pe care i le încredinţează medicului personal. Din cioburile sparte ale istoriei şi din obsesia lui David Foenkinos s-a născut un roman al emoţiilor tari.

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926, de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este o completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, la restaurantul Drouant din Paris, în prima săptămână din luna noiembrie.

David Foenkinos s-a născut pe 28 octombrie 1974, la Paris. A studiat literatura la Sorbona. Pasionat de jazz, a fost o vreme profesor de chitară. Romanul său de debut, intitulat "Inversion de l'idiotie: de l'influence de deux Polonais", a fost publicat în 2001 la Editura Gallimard şi a câştigat premiul François Mauriac. Au urmat alte romane, tipărite la edituri prestigioase, recompensate cu numeroase premii şi traduse în 35 de limbi străine. Printre ele, "Le potentiel érotique de ma femme" (2004), "En cas de bonheur" (2005), "Nos séparations" (2010), "Le petit garçon qui disait toujours non" (2011), "Je vais mieux" (2013) şi "Delicateţe" (Nemira, 2013). Cărţile sale se bucură de un real succes de vânzări în Franţa şi, prin traducerile româneşti, şi-au câştigat numeroşi fani şi printre cititorii din România. Împreună cu fratele său Stéphane, David Foekinos a realizat adaptarea cinematografică a romanului său "La délicatesse", în care rolurile principale le revin actorilor Audrey Tautou şi François Damiens.

David Foenkinos vine în România la invitaţia Institutului Francez din Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DAVID FOENKINOS,
LANSARE,
CHARLOTTE
/actualitate/scriitorul-francez-david-foenkinos-vine-in-romania-pentru-a-si-lansa-romanul-charlotte-14856015
14856015
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.